• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rusz głową C# - laboratorium 2 (wyprawa)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
715 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2019 w C# przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)

Cześć, jestem w trakcie robienia gierki z książki c# z laboratorium. Idzie nawet gładko do pewnego niestety. Klasa Game służy do obsługi formularza i to w niej mam problem. Mianowicie gra ma kilka poziomów, na każdym z nich dodawany jest przeciwnik i tu jest właśnie coś nie tak. Za każdym razem w metodzie NewLevel (110 linijka kodu) i w każdej z instrukcji bloku switch wywala mi błąd przy instrukcji 

Enemies.Add(new Bat(this, GetRandomLocation(random)));

w każdym case, gdzie jest Enemies.Add(…) podkeśla "Add". Po najechaniu na podkreślenie pojawia się dymek z informacją 
Błąd CS1061 Element „IEnumerable<Enemy>” nie zawiera definicji „Add”, a nie można znaleźć dostępnej metody rozszerzenia „Add”, która przyjmuje pierwszy argument typu „IEnumerable<Enemy>” (czy nie brakuje dyrektywy using lub odwołania do zestawu?). 

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Niestety mi się pomysły już skończyły. Jeżeli nie podałem jakiś informacji to proszę mi dać znać, to uzupełnię.

Najważniejsze, kod aplikacji na githubie

https://github.com/Shimeo7/TestApp

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 19 marca 2019 przez konrad9001 Początkujący (400 p.)

Interfejs IEnumerable nie posiada metody Add, z której chcesz skorzystać. Tutaj masz odnośnik do dokumentacji i wylistowane metody tego interfejsu: https://docs.microsoft.com/pl-pl/dotnet/api/system.collections.generic.ienumerable-1?view=netframework-4.7.2

Zamiast IEnumerable możesz użyć IList<Enemies>, który już metodę Add posiada co powinno usunąć błąd, aczkolwiek nie wiem czy ta podmiana nie wygeneruje jakiegoś innego błędu, bo nie przerabiałem tej książki

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 563 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2019 w C# przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,105 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 735 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2018 w C# przez Szaradek Obywatel (1,340 p.)

93,005 zapytań

141,971 odpowiedzi

321,252 komentarzy

62,344 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...