• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hej robię kalkulator.Wszystko idzie dobrze tylko funkcja switch mi nie działa.(przepraszam za głupie błędy)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
184 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2019 w Mikrokontrolery przez Alpaka Nowicjusz (140 p.)

int bLiczba;
String aTekst;
String bTekst;
int wyborLiczba;
String wyborTekst;
int wynik;

void setup() {
  // put your setup code here, to run once:
Serial.begin(9600);
Serial.println("Wpisz a");
delay(3000);
Serial.println();
Serial.println("wpisz b:");
delay(3000);
Serial.println();
Serial.println("wybierz funkcje");
delay(3000);

}

void loop() {
  // put your main code here, to run repeatedly:
if(Serial.available() > 0) { //Czy Arduino odebrało dane

aTekst = Serial.readStringUntil('\n');
aLiczba= aTekst.toInt();
}
if(Serial.available() > 0) { //Czy Arduino odebrało dane

bTekst = Serial.readStringUntil('\n');
bLiczba= bTekst.toInt();

wyborTekst=Serial.readStringUntil('\n');
wyborLiczba=wyborTekst.toInt();//jeśli przycsk jakiś wciśnięty to wybór = 1 itd.

 switch(wyborLiczba)
 {
case 1:
Dodawanie();
break;
case 2:
Odejmowanie();
break;
case 3:
Mnozenie();
break;
case 4:
Dzielenie();
break;
default:
Serial.println("źle podałeś");
 }
 }
 }

void Dodawanie(){

wynik = aLiczba + bLiczba;
Serial.println(wynik);

}
void Odejmowanie(){

wynik = aLiczba - bLiczba;
Serial.println(wynik);
}

void Mnozenie(){

wynik = aLiczba * bLiczba;
Serial.println(wynik);
}
void Dzielenie(){

wynik = aLiczba / bLiczba;
Serial.println(wynik);
}
komentarz 16 marca 2019 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Na błędach się uczymy nie masz za co przepraszać. Właśnie dla takich pytań powstało to forum ;) Jednak postaraj się opisać co nie działa. Jeśli pogram się nie kompiluje napisz komunikat błędu. Jeśli się uruchamia to co się dzieje potem? Masz błąd czy działa inaczej niż zakładałeś ? Dostaliśmy dość mało danych więc trudno będzie pomóc.
komentarz 16 marca 2019 przez Alpaka Nowicjusz (140 p.)
Hej,dzięki za odpowiedź.Jak widać na kodzie pojawia się napis "wpisz a",po 3 sek napisz:"wpisz b" i po kolejnych 3 sek pojawia się wpisz funkcje (pisze to dla mnie dlatego nie wyjaśniam tam jaki numer to jaka funkcja) i po wysłaniu tego numeru tej funkcji nic się nie dzieje.A powinna zadziałać funkcja Dodawanie w case 1.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 marca 2019 przez MAJ0R Obywatel (1,130 p.)
Prototypy funkcji powinny być na górze.
komentarz 16 marca 2019 przez Alpaka Nowicjusz (140 p.)
przy zmiennych?
komentarz 17 marca 2019 przez MAJ0R Obywatel (1,130 p.)
Tak przed set-upem,szczerze nie programowałem na Arduino ale słyszałem,że używa ono C z oczywistymi dodatkami ,więc jeśli napisałeś deklaracje funkcji na końcu programu a używasz ich przed zadeklarowaniem to komputer o nich nie wie więc na samym początku musisz napisać ich prototyp .

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 247 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2017 w PHP przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 115 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 656 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...