• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SPAM na forum, jak to jest możliwe

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
314 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2019 w Offtop przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
edycja 14 marca 2019 przez Paweł123
Witam, kilka miesięcy temu założyłem forum na temat bitcoina. https://bitcoin-forum.make4u.eu

Zapomniałem o tym projekcie, i teraz do niego wróciłem. Na stronie widnieje spam. Jak to jest możliwe skoro miałem recaptcha?

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 14 marca 2019 przez Tpk Nałogowiec (40,220 p.)
wybrane 14 marca 2019 przez Paweł123

Najlepsza
Tak, kiedyś gdy stawiałem swoje pierwsze kroki w webmasterce też miałem takie jedno forum które założyłem z kolegą i tak się złożyło, że oboje o nim zapomnieliśmy - on miał swoje sprawy ja swoje i kontakt się urwał (jak to w życiu bywa).

Sporo czasu później przypomniałem sobie o tym koncie (bo potrzebowałem hostingu dla nowej strony) jednak to co mnie zastało na naszym forum przerosło jakiekolwiek oczekiwania, pełno spamu i wpisów w obcym języku, zdaje się, że zdecydowana większość pochodziła z rosyjskich skrzynek pocztowych (ponad 5000 wpisów).

Celem takich ataków jest zazwyczaj podniesienie rankingu innej strony i/lub zwykła reklama. Obecnie boty przeszukujące strony są zdecydowanie mądrzejsze - recaptcha jest dobrym rozwiązaniem lecz nie perfekcyjnym i jak wszystko tak i to w pewnych sytuacjach nie daje rady. Zwykłą captcha już dawno złamali uczeniem maszynowym - https://medium.com/@ageitgey/how-to-break-a-captcha-system-in-15-minutes-with-machine-learning-dbebb035a710

Google ostatnio udostępniło nową wersje reCaptcha v3 która dużo lepiej radzi sobie z botami - spróbuj ją zastosować lub dodaj jakieś proste pytanie weryfikacyjne w języku Polskim - to wyeliminuje sporą część z nich (przynajmniej zagranicznych).
komentarz 14 marca 2019 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
ok, dzieki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,079 wizyt
+7 głosów
3 odpowiedzi 1,320 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2015 w Sprawy forum przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

93,018 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,274 komentarzy

62,362 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...