Tak, kiedyś gdy stawiałem swoje pierwsze kroki w webmasterce też miałem takie jedno forum które założyłem z kolegą i tak się złożyło, że oboje o nim zapomnieliśmy - on miał swoje sprawy ja swoje i kontakt się urwał (jak to w życiu bywa).
Sporo czasu później przypomniałem sobie o tym koncie (bo potrzebowałem hostingu dla nowej strony) jednak to co mnie zastało na naszym forum przerosło jakiekolwiek oczekiwania, pełno spamu i wpisów w obcym języku, zdaje się, że zdecydowana większość pochodziła z rosyjskich skrzynek pocztowych (ponad 5000 wpisów).
Celem takich ataków jest zazwyczaj podniesienie rankingu innej strony i/lub zwykła reklama. Obecnie boty przeszukujące strony są zdecydowanie mądrzejsze - recaptcha jest dobrym rozwiązaniem lecz nie perfekcyjnym i jak wszystko tak i to w pewnych sytuacjach nie daje rady. Zwykłą captcha już dawno złamali uczeniem maszynowym -
https://medium.com/@ageitgey/how-to-break-a-captcha-system-in-15-minutes-with-machine-learning-dbebb035a710
Google ostatnio udostępniło nową wersje reCaptcha v3 która dużo lepiej radzi sobie z botami - spróbuj ją zastosować lub dodaj jakieś proste pytanie weryfikacyjne w języku Polskim - to wyeliminuje sporą część z nich (przynajmniej zagranicznych).