• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bezsensowne pytania?

42 Warsaw Coding Academy
–3 głosów
1,920 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2015 w Sprawy forum przez Boshi VIP (100,240 p.)
przywrócone 20 lipca 2015 przez Eryk Andrzejewski
Mam taką małą uwagę do  moderatorów, czemu do cholery pytania takie jak to  nie są od razu ukrywane?  Jakiej rady oczekuje gość  który czytał kursy i nic z tego nie zrozumiał, wsparcia duchowego, pocieszenia czy czego? bo żadna z tych rad nie nauczy go programować jak kursów które są w większości przypadków prowadzone od totalnego 0, tj pętle, zmienne, instrukcje warunkowe itd, nawet skończony nieuk by zrozumiał takie podstawy jak by przerobił kilka przykładów, zobaczył jak to działa, odpalił, coś po przerabiał itd... Chyba, że ktoś oczekuje, że przeczyta 1 zdanie z kursu i już potrafi to co tam jest, bez praktyki, to powodzenia.

https://forum.pasja-informatyki.pl/41896/jak-zaczac-nauke-z-programowaniem#a41897

I teraz niech mi Eryk który de fakto ukrył moją odp, powie co konretnego wnieśli userzy do tego tematu?  co autor zrozumiał przez te  odpowiedzi? potrafi już programować, zna podstawy?  bo wszystkie odpowiedzi  są w stylu poard przyjaciółki i nic konretnego nie wnoszą.

Spoko jak gośc przychodzi z problemem (ostatnio był taki z pętlą for) i nie wie o co kaman bo coś nie działa, można pomóc-nakierowac, ale tak idiotyczne pytania  nie powinny mieć miejsca.

Ovczywiście to nie jedyny przykłąd, bo takich pytać jest mnóstwo, z forum  de fakto programistycznym robi się dzicinada.

6 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)
Ehh... Już podobna dyskusja kiedyś była...

https://forum.pasja-informatyki.pl/14526/rozsadne-pytania

Przeczytaj sobie odpowiedź pana Mirosława i moją (nie będę się tutaj za dużo powtarzał).

Spójrz sobie od strony tego kto zadał to pytanie. Właśnie dopiero co zaczyna się uczyć programowania, coś mu nie idzie i ma może mały kryzys. Już chce się poddać ale z nadzieją na pomoc jako początkujący pyta na forum aby starsi i bardziej doświadczeni koledzy mu pomogli, wsparli go i doradzili co robić a Ty... za przeproszeniem dajesz mu kopa w dupę. Przyjemnie, prawda? :)
1
komentarz 20 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)

I jeszcze jednego bardzo ważnego zapomniałem dodać. Boshi, proszę zapisz sobie te słowa Mirosława Zelenta z odpowiedzi w pytaniu do którego link podałem wyżej:

Forum to miejsce, które pomaga także ropocząć wycieczkę w programowanie wielu "świeżym" osobom, w tym bardzo młodym - to na pewno coś dobrego i chyba nie należy tego gasić. My też zaczynaliśmy od podstaw i szukania pierwszych brakujących średników - ja sam pamiętam o tym, nazwałbym to chyba pokorą.

I za każdym razem gdy będziesz miał coś średnio miłego odpowiedzieć spójrz na nie i pomyśl jeszcze raz, dobrze? :) 

+7 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Boshi - ja spełniam moje zadanie. Ty nie myśl, że każdy user będzie programistą z 15 letnim stażem i będzie zadawał pytania "na poziomie". Uniż się do tych słabszych i początkujących, wiem wiem, ich pytania są banalne i nieraz głupie. Ale zobacz jak inni ludzie poświęcili dla nas swój czas. Wiem, że ty jesteś już studentem, ale niektórzy nie ukończyli jeszcze podstawówki i ty od wszystkich oczekujesz że będą zadawali pytania jak dorośli? Ale zmieńmy temat - ja uważam że tak - te pytania są niekiedy wręcz śmieszne, ale ja ukryłem twoją odpowiedź, bo była trochę chamska. Jeśli uważasz, że pytanie jest złe to daj downvote, ale nie pisz, żeby ktoś zmienił programowanie na bierki - bo to, że ktoś czegoś nie rozumie, to nie znaczy, że ma do czegoś nie dążyć i czegoś nie poznawać. Ja matematykę kocham a tak na prawdę to nikt nie ogarnia jej nawet w 10%. Gdybyś odpisał nieco grzeczniej i cierpliwiej, to bym twojej odpowiedzi nie ukrył.

P.S. Bez obrazy, ale ty zniechęcasz ludzi takim gadaniem.
1
komentarz 21 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)
Spoko Eryk z mojej strony to też nie jest żadna kłótnia a przyjacielska rozmowa o tym jak można by polepszyć jeszcze jakość naszego forum ;) Ja dalej uważam tak jak mówiłem że wszelkie ograniczenia/zabezpieczenia będą raczej nie zbyt skuteczne i stawiałbym na ładne trafiające do ludzi proste zasady jakich przykłady podałem wyżej. Ostateczna decyzja i tak należy do pana Mirosława także my sobie tylko tu możemy mówić a na to czy coś się oficjalnie zmieni nie mamy na razie zbytniego wpływu ;)
komentarz 22 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Wystarczy stworzyć coś takiego i podsunać Mirkowi. Spróbuj, może masz racje, choć ja jestem sceptycznie nastawiony - nie tyle do pomysłu co do większości userów bo mało kto czyta takie tematy, a jak moderatorzy tego  nie przestrzegają to temat jest nic nie warty.
komentarz 22 lipca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
A kto powiedział, że moderatorzy nie będą przestrzegać? Ja się zastosuję do wszystkiego ;D
1
komentarz 22 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)
Nie będę sam niczego tworzył i komuś podsuwał. Jeśli już to trzeba by było najpierw zapytać moim zdaniem innych użytkowników forum w jakiejś ankiecie żeby się wypowiedzieli i dalej zapytać pana Mirosława co on o tym sądzi ;) No właśnie i skąd pomysł że moderatorzy czegoś nie przestrzegają albo nie będą? Ja wypowiem się oczywiście tylko za siebie że jeśli pojawią się jakieś zalecenia od pana Mirosława to mam zamiar oczywiście ich przestrzegać ;)
komentarz 22 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Wysunąłem taki wniosek stąd, że do tej pory mało widać moderatorów.
+5 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
edycja 20 lipca 2015 przez Eimens

Na każdym forum ZAWSZE będą amatorzy, którym się pomaga. Forum powstało po to by właśnie na nich poświęcać swój czas. Wgl nie rozumiem twojego problemu, z tego co widziałem to twoja odpowiedź do czyjego tematu była żałosna:

Jak ci nic kursy nie dały, to przerzuć się na bierki.

Zwaliło mnie z nóg, sam prowokujesz a potem masz pretensje do moderatorów, wolę temat amatora niż krzykacza. 

komentarz 20 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Głupie pytanie głupia odpowiedź, to taka stara zasada.
komentarz 20 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Rozumiem że tyczy się to wszystki, którzy odpowiedzieli ci na to pytanie? yes

+2 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
Hmm... To forum zostało stworzone właśnie po to, aby pomagać tym, którzy mają problemy. Ja raczej staram się pomagać. Nie oznacza to jednak, że niektóre pytania mnie denerwują. Moim zdaniem jednak nie należy tak dokuczać i zniechęcać ich do programowania. Takimi wypowiedziami jednak zniechęcasz ich do tego. Pozdrawiam.
+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2015 przez niezalogowany

Aż mi się nie chce ciebie słuchać -.- Tak, jest tutaj wiele głupich, źle napisanych ortograficznie, albo chociażby bezsensownych pytań, ale są one takie, bo zadają je początkujący, nie tylko w programowaniu, ale także na forum! Nie musisz dlatego idiotycznie odpowiadać, żeby jeszcze bardziej ich zniechęcić. A potem się dziwisz, że dostajesz no i zadajesz takie pytania...

A moderatorów zostaw w spokoju, bo oni wiedzą co robią. Pytania są normalne, a jeśli już, to ty taki nie jesteś, albo nie potrafisz ich zrozumieć. Chciałbyś tylko profesjonalne tematy, żeby to forum było poważne. A takie nie jest...

komentarz 20 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Jai widże nie doczytałeś nawet 1/4 mojego posta, także podziękuję ci już.
komentarz 20 lipca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ale wina jest oczywiście po mojej stronie, bo ukryłem odpowiedź, która wręcz tryska motywacją...
komentarz 20 lipca 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Filip, generalnie to jak czytam większość twoich wypowiedzi to krew leci mi z oczu, także ten...

To co się robi w takim wypadku hmm? A no, na takim jednym popularnym forum, jest specjalnie przypięty temat, dotyczący zakładania tematów oraz formułowania pytań. Każde pytanie, które jest tragiczne, jest wrzucane do spamu. Hmm...no i co - nikt nie płacze, ktoś źle opisze swój problem, to jego post zniknie, a moderator napisze mu na PW, co było nie tak. Jak to się mówi, przyroda jest okrutna devil

Sposób może troszkę bolesny, ale na pewno daje pozytywne odczucia osobom, które odwiedzają to miejsce - od razu czujesz respekt i profesjonalizm, więc sam musisz wymagać od siebie więcej i z automatu kultura osobista idzie w górę.

Miło, że ludzie pytają o motywacje, ale powiedzmy sobie szczerze, pierwsza część przygody dla wielu osób kończy się w około +- pół roku. Potem następuje przerwa i musi wystąpić istotny bodziec do powrotu i żadne "porady od przyjaciółki" z forum tutaj nie pomogą...

komentarz 20 lipca 2015 przez niezalogowany
Bardzo mi przykro, że ci się oczy krwią pocą, ale już taki jestem :P

A z tematem zgadzam się 50/50
komentarz 20 lipca 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Nie no, żartuję przecież. Nie bierz sobie tego do serca jak coś, to nic osobistegowink

Ale dobrze wiem o co ci chodzi ;)
0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Raz miałem taką sytuację że szukałem bardzo długo w internecje pewnej informacji.

Szukam i szukam... a nastepnie patrzę a tu niemalże takie same pytanie które potrzebuje i klka odpowiedzi, W końcu! 2h tego szukałem!

Wchodzę a tam tylko "Poszukaj w Google, tego jest masa w internecie".

#przegryw
Ja to nazywam paradoksem forów internetowych. Mechanizm dobrze znany zwykle moja odpowiedź to jak. Fajnie jakbyś pomógł żeby ktoś to mógł znależć i cię nie pytać o to
Pamiętam, jak sam zaczynałem, kiedyś nie było czegoś takiego jak forum, ale był usenet :D

Dogadać się z trolami na usenecie to była dopiero tragedia :D

Podobne pytania

–3 głosów
4 odpowiedzi 654 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2024 w Sprawy forum przez niezalogowany
+3 głosów
4 odpowiedzi 1,037 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2018 w Sprawy forum przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,920 p.)
+12 głosów
6 odpowiedzi 1,508 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2016 w Sprawy forum przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

93,398 zapytań

142,390 odpowiedzi

322,580 komentarzy

62,759 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...