• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

mySQL - sortowanie MAX()

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
184 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2019 w SQL, bazy danych przez Provokator5 Początkujący (450 p.)
Witam,

jak uzyskać wynik aby najpierw z kolumny correct wyszukać wszystkie największe liczby ( bo w tej tabeli może być więcej takich samych liczb ) i z tych wszystkich największych liczb znaleźć jedną z najlepszym czasem z kolumny np t_time ?

dla zobrazowania:

id                      t_time                    correct

1                    00:12:32                      19

2                    00:39:23                      10

3                    00:21:54                      19

Jakie zapytanie zwróci wynik do pierwszego id porównując czasy z wierszy o największej liczbie w kolumnie correct

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 marca 2019 przez Arkadiusz Fajdek Dyskutant (9,450 p.)
wybrane 14 marca 2019 przez Provokator5
 
Najlepsza

Tak na około możesz to zrobić np. sub selectami ;) To taki bardzo prostolinijny sposób

select * from TABELA where correct = (slect MAX(correct) FROM TABELA) and 
t_time = (select MAX(t_time) from TABELA where correct = (slect MAX(correct) FROM TABELA)) 

Wybierasz wiersz który pasuje do nawiekszej wartosci correct oraz największego t_time z największego correct ;)

komentarz 14 marca 2019 przez Provokator5 Początkujący (450 p.)
Działa wyśmienicie :)

Zrobiłem w kodzie mini poprawkę bo z założenia miało zwracać najlepszy czas (czyli najmniejszy) ale to już pierdółka :)

Dzięki wielkie za pomoc!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2018 w SQL, bazy danych przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 8 września 2017 w SQL, bazy danych przez Ardzej16 Początkujący (450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 622 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2016 w SQL, bazy danych przez mario_j Początkujący (350 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...