• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie działa skryt

0 głosów
123 wizyt
pytanie zadane 12 marca w JavaScript, jQuery, AJAX przez Rafał Masny Użytkownik (660 p.)

Czy byłby ktoś w stanie wyszukać w tym kodzie błąd i powiedzieć co zmienić? Szukam od godziny nie wiem, co źle zrobiłem...

<!doctype html>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	
	<title>xx</title>
	<body bgcolor="gray="black">
	
	
</head>

<script>
		var haslo="",bufor="",szyfr="",pole;
		
		
		function szyfruj()
		{
		
		
		
		haslo=document.getElementById("tekst").value;
		  
		haslo=haslo.toLowerCase();
		 
		for(var i=0; i<haslo.length; i++)
		{
		bufor=haslo[i];
		
		
		if(bufor== 'a'){szyfr+='z'} ;
	    if(bufor== 'b') {szyfr+='x'};
		if(bufor== 'c') {szyfr+='y'};
		if (bufor=='d') {szyfr+='u'};
		if (bufor=='e') {szyfr+='w'};
		if (bufor=='f') {szyfr+='v'};
		if (bufor=='g') {szyfr+='r' };
		if (bufor=='h') {szyfr+='t' };
		if (bufor=='i') {szyfr+='s' };
		if (bufor=='j') {szyfr+='o' };
		if (bufor=='k') {szyfr+='q' };
		if (bufor=='l') {szyfr+='p' };
		if (bufor=='m') {szyfr+='n' };
		if (bufor=='n') {szyfr+='l' };
		if (bufor=='o') {szyfr+='m' };
		if (bufor=='p') {szyfr+='i' };
		if (bufor=='q') {szyfr+='k' };
		if (bufor=='r') {szyfr+='j' };
		if (bufor=='s') {szyfr+='f' };
		if (bufor=='t') {szyfr+='h'  };
		if (bufor=='u') {szyfr+='g'  };
		if (bufor=='v') {szyfr+='c' };
		if (bufor=='w') {szyfr+='e' };
		if (bufor=='x') {szyfr+='d'  };
		if (bufor=='y') {szyfr+='b' } ;
		if (bufor=='z') {szyfr+='a'}  ;
		
		
		pole=document.getElementById("tekst");
		pole.value=szyfr;
		szyfr="";
		}
		
		
		
		
		function deszyfruj()
		{
		
		
		haslo=document.getElementById("tekst").value;
		  
		haslo=haslo.toLowerCase();
		 
		for(var i=0; i<haslo.length; i++)
		{
		bufor=haslo[i];
		
		
		if (bufor=='z'){ szyfr+='a'};
	    if (bufor=='x') {szyfr+='b'};
		if (bufor=='y') {szyfr+='c'};
		if (bufor=='u') {szyfr+='d'};
		if (bufor=='w') {szyfr+='e'};
		if (bufor=='v') {szyfr+='f'};
		if (bufor=='r') {szyfr+='g'};
		if (bufor=='t') {szyfr+='h'};
		if (bufor=='s') {szyfr+='i'};
		if (bufor=='o') {szyfr+='j'};
		if (bufor=='q') {szyfr+='k'};
		if (bufor=='p') {szyfr+='l'};
		if (bufor=='n') {szyfr+='m'};
		if (bufor=='l') {szyfr+='n'};
		if (bufor=='m') {szyfr+='o'};
		if (bufor=='i') {szyfr+='p'};
		if (bufor=='k') {szyfr+='q'};
		if (bufor=='j') {szyfr+='r'};
		if (bufor=='f') {szyfr+='s'};
		if (bufor=='h') {szyfr+='t'};
		if (bufor=='g') {szyfr+='u'};
		if (bufor=='c'){szyfr+='v'};
		if (bufor=='e') {szyfr+='w'};
		if (bufor=='d') {szyfr+='x'};
		if (bufor=='b') {szyfr+='y'};
		if (bufor=='a') {szyfr+='z'};
		
		pole=document.getElementById("tekst");
		pole.value=szyfr;
		szyfr="";
		}
		  
		
   
	</script>
	



<body>
	<center>
	
		<input type="text" id="tekst"><br>
		<input type="button" value="szyfruj" onclick="szyfruj()">
		<input type="button" value="deszyfruj"  onclick="deszyfruj()">
		
		
	
	 

	</center>
	
</body>
</html>

 

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 marca przez Tomek Sochacki Mędrzec (186,810 p.)
Po pierwsze primo to napisz zawsze konkretnie co nie działa, jakie błędy są w konsoli itd. Nie podałeś kompletnie żadnych info, chociażby najprostszego copy pejsta z konsoli... :(

A po drugie to przeanalizuj sobie klamerki dla funkcji i pętli for.
komentarz 12 marca przez kenjiro244 Dyskutant (8,490 p.)

Tak jakoś mi się przypomniało :D https://www.youtube.com/watch?v=ZKxMIw46y4Q

komentarz 12 marca przez Tomek Sochacki Mędrzec (186,810 p.)
hehe dobre, nie widziałem tego wcześniej. Nie zmienia to jednak faktu, że smutne jest troszkę iż 90% postów tutaj związanych z błędami w ogóle nie podaje co za błędy są... ja nie wiem czemu ludzie sami sobie utrudniają, zamiast wprost napisać co wypluwa konsola, gdzie wywala się debugowanie itp. Jakby podawali konkretnie jakie są błędy to wiele osób szybciej dostałoby pewnie odpowiedź...
0 głosów
odpowiedź 13 marca przez PolYGlok Pasjonat (18,450 p.)
edycja 13 marca przez PolYGlok
Po pierwsze jskrypt masz w "szyi" - więc albo go "przełkniesz" albo "zapamiętaj".
0 głosów
odpowiedź 13 marca przez pablop76 Szeryf (96,690 p.)
edycja 13 marca przez pablop76
Koledzy już wskazali błędy w kodzie jeżeli chodzi o jakość. Co do błędów w logice to w obu funkcjach trzeba wyczyścić zmienną szyfr na samym początku, ponieważ za każdym razem będzie tworzona nowa wartosc. Po zaszyfrowaniu lub odszyfrowaniu należy wyczyścić wartość pole.value a dopiero po tym czyszczeniu przypisać wartość zmiennej szyfr do pole.value.
komentarz 13 marca przez PolYGlok Pasjonat (18,450 p.)
No i pasuje robić to dokładnie bo później to nawet Enigma tego nie rozkmini - jak brakuje Litery "c" no i "i" jest po przestawiane i później wychodzą cyrki. Po pijanemu to pisałeś?

Ps. próbuje to rozkminić ale szyfruje tylko ostatnią literę wpisaną do pola- nie wiem czy taki był zamiar autora kodu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 42 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia w JavaScript, jQuery, AJAX przez tgv Początkujący (400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 86 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 64 wizyt
Porady nie od parady
Możesz ukryć, zamknąć lub zmodyfikować swoje pytanie, za pomocą przycisków znajdujących się pod nim. Nie krępuj się poprawić pochopnie opublikowanego pytania czy zamknąć go po uzyskaniu satysfakcjonującej odpowiedzi. Umożliwi to zachowanie porządku na forum.Przyciski pytania

65,753 zapytań

112,388 odpowiedzi

237,306 komentarzy

46,699 pasjonatów

Przeglądających: 240
Pasjonatów: 14 Gości: 226

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...