• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesyłanie zmiennych do PHP i otworzenie tego pliku

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
472 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2019 w JavaScript przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)

Witam ma kod JS:

$.ajax({
            method: "post",
            url: "koszyk.php",
            data: {phonenumber:phonelist}
        })

Chciałbym przesłać zawartość zmiennej phonelist do pliku koszyk.php lecz nie wiem jak to zrobić. Mogę to zrobić powyższym kodem ale chce js-em przesłać zmienną jednocześnie otwierając ten plik PHP do którego przesłałem te dane. Sprawa podobna do przesyłania zmiennych za pomocą sesji ( session_start() ) z tą różnicą że chce to zrobić za pomocą JS-a. Nie wiem czy AJAX mi w tym pomoże dlatego pytam.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 marca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
wybrane 9 marca 2019 przez BIREXD
 
Najlepsza
To nie rób tego ajaxem, tylko wyślij zwykły formularz postem.

Btw wejście pod adres koszyk.php to nie otwarcie pliku php, tylko request http.
komentarz 9 marca 2019 przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
też o tym myślałem ale w moim projekcie to będzie ciężkie, bo używam w nim dużo js-a i musze niektóre zmienne przesłać do PHP
komentarz 9 marca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Btw sesja w php to zwykły storage danych. Jeśli używasz jej do przesyłania danych między plikami, to masz źle zaprojektowaną aplikację.
komentarz 9 marca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Nie rozumiem w czym jest problem. Możesz stworzyć w formularzu hidden Input.
komentarz 9 marca 2019 przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
w sumie racja przecież moge go bez problemu edytowac za pomocą js-a dzięki wielkie
0 głosów
odpowiedź 9 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
No ale chyba masz ok ten kod JS, nie pamiętam czy method nie powinno być wielkimi literami (ale chyba nie ma to znaczenia, powinno być pod spodem jakieś przekonwertowanie itp., doczytaj w docs, tu masz gotowca: http://api.jquery.com/jquery.ajax/ )

z czym dokładnie masz problem? Ten request nie idzie do servera? No i dorzuć sobie obsługę positive response i jakiś callback na error - w tej dokumentacji masz wszystko ładnie rozpisane.
komentarz 9 marca 2019 przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
edycja 9 marca 2019 przez BIREXD
wszystko działa ale moje pytanie brzmi inaczej gdyż chce js-em przesłać zmienną jednocześnie otwierając ten plik PHP do którego przesłałem te dane a za pomocą tej metody nie otwieram nowego pliku php z przesłanymi zmiennymi tylko z rezultat wykonania php
komentarz 9 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
nie rozumie, co otwierać? od klienta idzie po prostu request http do servera, w jakim skrypcie obsłużysz to na serwerze to nie ma kompletnie znaczenia, musi się tylko zgadzać endpoint w urlu z odpowiednim routem na serwerze i tyle. Następnie zwrotnie możesz wysłać do usera jakieś dane, np. status 200+body, czy status 204+empty content itp. to już zalezy od implementacji, nie ma tu jednej, konkretnej zasady. Czasami jeden endpoint wystarczy, że zwróci np. 204 lub jakąś 4xx, a czasami trzeba ograć więcej przypadków, tak samo client-side, obsługujesz sobie response na status 2xx i różne błędy... niezbyt rozumiem z czym dokładnie masz problem?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,894 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 343 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w PHP przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 5,691 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...