• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"C# Rusz głową" i VS17

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
566 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2019 w C# przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
Witam. Wpadła mi w ręce książka "C# Rusz głową wyd.III". Ma ciekawą agendę ale zauważyłem że różni się wersjami Windows oraz Virtual Studio. W książce jest mowa o plikach XAML(VS12) ale takowych już nie ma w VS17. Zauważyłem, że wyglądem tamte pliki przypominają aktualne pliki WPF. Czy można to przyjmować za to samo ? Nie znam się a może ktoś miał do czynienia z tą książką na nowszych wersjach VS :)
komentarz 9 marca 2019 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
To, że się różni to nic nie szkodzi, wręcz przeciwnie, bo kod będzie ten sam w 90%, a to co ci nie będzie działać wyszukasz. XAML są w każdej wersji VS - XAML to język znaczników, służący do pisania GUI w WPF i Universal Apps. To co oni tam będą pisać dla aplikacji sklepu windows ty możesz pisać w WPF.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 marca 2019 przez DarthMazut Bywalec (2,990 p.)

Cześć,

WPF (Windows Presentation Foundation) – to framework do tworzenia aplikacji desktopowych. Taki następca WinForms. Projekty WPF wykorzystują dwa rodzaje plików:

• Pliki XAML – XAML to język znaczników do tworzenia GUI aplikacji
  • Pliki CS – zawierają tzw. code-behind napisany w C#.

Nie spotkałem się do tej pory z plikiem o rozszerzeniu *.wpf.

–1 głos
odpowiedź 9 marca 2019 przez Kuba Kaczor Nowicjusz (140 p.)
Witam,

napisali do tej książki taki dodatek uwzględniający zmiany w VS i niektóre aplikacje są zmienione właśnie na WPF. Generalnie nie wiem na ile zagłębiałeś się w tą książkę, ale większość jest pisana w WinFormsach także spokojnie można ją przerabiać od drugiego rozdziału (później te aplikacje Windows Store też się przewijają, ale tak daleko nie dotarłem :D).

Dodatek znajduje się w internecie pod hasłem np. Head First C# Appendix i jest napisany tylko po angielsku (przynajmniej polskiej wersji nie znalazłem, ale też za dużo nie szukałem). Jak nie chce Ci sie szukać ( ;) ) to mogę wrzucić pdf na dysk google i podesłać link.
–1 głos
odpowiedź 9 marca 2019 przez tomek2323 Bywalec (2,050 p.)
Szkoda czasu na te książkę więcej przepisywania i bazgrołów jedynie podstawy są w niej coś warte cała reszta strata czasu

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 715 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2019 w C# przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,116 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 757 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2018 w C# przez Szaradek Obywatel (1,340 p.)

93,032 zapytań

141,996 odpowiedzi

321,300 komentarzy

62,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...