• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mam napisany kod ale postac nie chce ruszac sie do gory i na dol, co robie nie tak?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
315 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2019 w C# przez Gracjan Timm Nowicjusz (160 p.)

Witam serdecznie, oto kod ktory mam napisany, problem jest w tym ze W oraz S nie dzialaja tak jak trzeba to znaczy nie prowadza w gore i w dol


using System.Collections;
using System.Collections.Generic;
using UnityEngine;

public class Poruszanie : MonoBehaviour
{

    public int speed = 36;

    void Update()
    {
        if (Input.GetKey("w"))
            transform.Translate(0, 0, speed * Time.deltaTime);
        if (Input.GetKey("s"))
            transform.Translate(0, 0, -speed * Time.deltaTime);
        if (Input.GetKey("a"))
            transform.Translate(-speed * Time.deltaTime, 0, 0);
        if (Input.GetKey("d"))
            transform.Translate(speed * Time.deltaTime, 0, 0);
    }
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 marca 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
public void Translate(float x, float y, float z);

Zastanów się po jakiej osi chcesz się poruszać klawiszami W i S.

0 głosów
odpowiedź 8 marca 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
Robisz grę 2d a definiujesz 3 wektory ? Nie korzystaj z gotowców i to jeszcze do innego typu gry. Obejrzyj jakiś poradnik "jak zrobić prostą grę 2d"  czy coś
komentarz 8 marca 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

Robisz grę 2d

Autor nie napisał jaką grę robi.

definiujesz 3 wektory

Może robi grę 3D? 

1
komentarz 8 marca 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)

@MiszczuBD, Rozszarpiecie mnie!

Zobaczcie tagi... "2D".

@DeBos123, masz rację, on porusza się po złej osi.

komentarz 8 marca 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
halo halo... a to ja nie mam racji ? xD
komentarz 8 marca 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

@MiszczuBD, Zwracam honor, nie spojrzałem na tagi.

@MsMaciek123, Dzięki.

komentarz 8 marca 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
Nom :D
komentarz 9 marca 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Tak z ciekawości @MiszczuBD, to ty masz konto na Scratch'u? Bo był taki użytkownik Miszczu001 bodajże.
komentarz 9 marca 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)

@MiszczuBD, Definicja 3 wektorów w grze 2D ma pewien sens, bo pozwala względem osi Z wysunąć coś bardziej na ekran, a coś dalej (dzięki temu można zakryć coś czymś innym). Tylko trzeba uważać, bo deklaracja osi Z na chodzenie, nie daje zabardzo widoków :).

 

A ten autor to wogole pisze tu coś?

komentarz 9 marca 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
Nie przypominam sobie bym coś robił w scratchu. Pracuje na Unity i robię gry 3D, ale nie mam weny więc na razie siedzę w stronach www, ale wraz z moim studiem nie długo będziemy robić fangame dla youtubera jakiegoś
komentarz 9 marca 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Jak duże jest wasze studio ?

 

Bo wiesz ^-^ ja też robię w Unity. Robiłem gry 2D i 3D no ale nie ukończyłem prawie żadnej. U mnie w studiu jest 3 (programista-ja, grafik i muzyk(co pobiera muzykę z neta). Więc jak coś do współpracy to mów.
komentarz 9 marca 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
Jestem Ja i Mój znajomy, Obsługuję biernie photoshopa, trochę C# ale głównie mapy, obmyślanie, planowanie. https://flmb.pl/Team.html  
a tu jedna z naszych gier. Nie została ona dokończona, bo uznaliśmy że survival się przejadł, tekst na stronie to ipsum... a strona wzorowana na tej z poradnika html bo mi się styl spodobał. Możesz pobrać i zobaczyć ją sobie http://continuityofsurvival.5v.pl/
Myślę że moglibyśmy połączyć siły, lecz nie rozmawiajmy o tym tutaj. Pisz na Pv

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 105 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 175 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 224 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2021 w C# przez Paxin Nowicjusz (140 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...