• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows XP na maszynie wirtualnej nie łączy się z internetem

Cloud VPS
0 głosów
1,252 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Grzegorz Pustułka Początkujący (470 p.)
Zainstalowałem na maszynie wirtualnej Windows XP, w maszynie ustawiłem połączenie mostkowe.

Sprawdziłem adres i wpisałem go statycznie, i w DNS wpisałem bramkę, ale nie mam internetu, nie mogę znaleźć w internecie odpowiedzi dlatego pytam tutaj

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 marca 2019 przez isk0rg Nowicjusz (140 p.)
1. Po połączeniu mostkowym wirtualnej karty sieciowej z fizyczna na komputerze macierzystym należy uruchomić usługę DHCP na routerze obsługującym sieć LAN.

2. Na maszynie wirtualnej z Windowsem XP w ustawieniach karty sieciowej należy ustawić automatyczne pobieranie adresu IP i adresu serwera DNS.

3. Po wykonaniu powyższych kroków, należy sprawdzić połączenie z maszyny wirtualnej Windows XP do routera. Sprawdzić czy został przypisany automatycznie adres IP do karty sieciowej. Otwórz konsolę CMD i wpisz ipconfig /all - ukarzą się dane połączenia sieciowego. Jeśli adres zostanie przydzielony karcie sieciowej to zobaczysz adres IP, serwera DHCP i serwera DNS. Możesz sprawdzić połączenie do routera wpisując polecenie ping IP_ROUTERA (np. ping 192.168.100.1).

4. Bez względu na to w jakim środowisku (VirtualBox,VMWare) uruchamiasz Windows XP jest możliwość wykorzystania większej ilości połączeń sieciowych. Pierwsze można zestawić jak opisałem wyżej, natomiast kolejne jako wewnętrzne połączenie pomiędzy wirtualna maszyną Windows XP a komputerem macierzystym.

Jak masz pytania śmiało pisz w tym poście.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 678 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez krzysiek77711 Początkujący (350 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 654 wizyt

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...