• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy w każdej podstronie trzeba przepisywać wszystkie metadane ze strony głównej ,zmieniając nazwę paska?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
486 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2015 w HTML i CSS przez KubaRozpruwacz Nowicjusz (220 p.)
I jeszcze mam jedne pytanie : jak podłączyć kolejne podstrony do pliku css by zadziałały wybrane już tam komędy ?Porszę o szybką odpowiesz

Peace and Love:D

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)

O jaki pasek chodzi dokładnie ?  nie podstroy się podłącza tylko arkusz do podstron.

<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
komentarz 19 lipca 2015 przez KubaRozpruwacz Nowicjusz (220 p.)
A te metadane ? to jak dodaje się do każdej podsterony ?
+1 głos
odpowiedź 19 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Nie bardzo rozumiem, ale chodzi Ci o dane meta typu description, keywords czy tytuł strony <title>?
Jeśli tak to tak, każda strona powinna je mieć i powinny one być inne dla każdej strony serwisu. W końcu mają opisywać one daną stronę, głównie jest to dla wyszukiwarek (chociaż ostatnio podobno mety straciły na wartości) więc nie za bardzo mogłyby być takie same dla każdej ;)

Co do podpinania stylu do każdej podstrony (bo jak rozumiem to o to chodzi?) tak jak napisał kolega wyżej

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="nazwapliku.css">
komentarz 19 lipca 2015 przez KubaRozpruwacz Nowicjusz (220 p.)
co zrobić jak na pasku karty nie wczytuje polskich znaków ?
komentarz 19 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Zapisałeś plik z kodowaniem UTF-8 bez BOM i ustawiłeś w head mete z kodowaniem?

<meta charset="utf-8">

Jeśli to zrobisz to wszystko powinno być dobrze ;)

komentarz 19 lipca 2015 przez KubaRozpruwacz Nowicjusz (220 p.)
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<meta charset="utf-8"/>
<title>Słuchaj</title>
<meta name="description"content="Radio Em - wartościowa muzyka , dobre audycje na żywo"
<meta name ="keywords" content="radio internetowe , audycje na żywo, alternatywne media ,dobra jakość sygnału ,punk, reggae, elektronika, blues, old disco"/>
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"/>
<link rel="stylesheet"href="style.css"type="text/css"/>

<head>

<body>


<body>


<html>

 

komentarz 19 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Tutaj kodowanie jest okej ale nie zamykasz znaczników. Gdy najpierw otworzyłeś <head> to później w 11 linijce należy je zamknąć o tak: </head>. Tak samo w linijce 13 otworzyłeś <body> więc w linijce 16 należy je zamknąć </body> i tak samo w linijce 2 otworzyłeś <html> więc w linijce 19 należy je zamknąć: </html> :)

Oprócz tego jeszcze jak mówiłem plik musi być zapisany z kodowaniem UTF-8 bez BOM. Większość edytorów automatycznie wybiera takie kodowanie, upewnij się jednak że Twój plik jest tak zapisany.
komentarz 20 lipca 2015 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Może nie być polskich znaków bo w notepade++ nie zakodowałeś pliku utf-8, aby to zrobić:

Encoding -> Encode in UTF-8 without BOM
0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)

Niebardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Mógłbyś dokładniej opisać swój problem? Mogę Ci odpowiedzieć narazie tyle: 

Aby, jak ty to określiłeś "podłączyć kolejne podstrony do pliku css", należy przejść do podstrony, której wygląd chcesz okodować i dołączyć poniższą linię:

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />

Jeśli w innym pliku niż style.css chcesz stylizować stronę to zamień nazwę pliku w tej linii. 

Kilka uwag na koniec:

  1. Pliki css dołącza się zawsze do podstron, a nie na odwrót.
  2. Wyrażaj się jaśniej, bo z twojego pytania nie wiemy prawie nic. Nie wiemy o jaki Ci pasek chodzi itd.

​Jeśli chcesz, to wrzuć kod swojej strony. Może wtedy będzie łatwiej jak przeanalizujemy strukturę twojej strony.

Pozdrawiam. 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,315 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2016 w PHP przez Kubala94 Początkujący (360 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 331 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,558 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...