• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uruchamianie programu z konsoli Java

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,778 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2019 w Java przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)

Witam,

mam taki problem iż chcę odpalić program napisany w Javie w konsoli. Przewertowałem internet i forum, skonfigurowałem konsole Javy zaznaczyłem Show console oraz Place Java icon in system tray jednak po wyszukaniu javy i odpaleniu konsoli ona od razu znika. Przesyłam pogląd próby zrobienia tego w wierszu poleceń. Folder bin znajduje się w folderze Java więc chyba jest dobrze zainstalowana. Proszę o pomoc

PS: Po wprowadzeniu tych zmian i zrestartowaniu komputera w folderze z projektem utworzył sie plik Bmi.class co świadczy o tym że program chyba się  skompilował w tej konsoli, jednak uruchomić go nie moge

komentarz 6 marca 2019 przez Arkadiusz Fajdek Dyskutant (9,450 p.)
pokaż jak wygląda ten plik. Możliwe że masz błąd w deklaracji metody main
komentarz 6 marca 2019 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
edycja 6 marca 2019 przez krystian1997

Mam nadzieje że odpalam poprawny plik gdyż jest to jedyny plik o rozszerzeniu .java w folderze projektu

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 marca 2019 przez Arkadiusz Fajdek Dyskutant (9,450 p.)
Okej zakładając że nie masz tam żadnego błędu (ciężko tak po zdjęciu powiedzieć, proponuje na samym początku uruchomić zwykłe hello world), robisz błąd, nie podajesz paczki (bardzo dobre wyjaśnienie jest tutaj: https://stackoverflow.com/questions/18093928/what-does-could-not-find-or-load-main-class-mean ale może trochę zmylić więc opiszę)

Najważniejsza sprawa! Zauważ że twoja klasa Bmi znajduje się w pakiecie bmi

1. Otwórz konsolę przed folderem bmi (załóżmy że masz C:\projekty\nazwa_projektu\src\bmi <- standardowo gdybyś używał jakiegoś IDE to miałbyś właśnie taką strukturę). W folderze src otwierasz konsole (shift + prawy przycisk myszy i otwierasz terminal)

2. robisz kompilacje: javac bmi/Bmi.java

3. uruchamiasz podając również pakiet! czyli: java bmi.Bmi

4. wszystko działa otwierasz szampana
+1 głos
odpowiedź 6 marca 2019 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
po wywołaniu Javac Bmi.java dostałeś informacje że nie istnieje taki plik. Wydaje mi się, że jesteś w złym folderze. Aby to sprawdzić wpisz komente dir i zobacz czy w folderze jest ten plik. Jak nie to musisz się komentą cd przenieść do folderu z plikiem
komentarz 7 marca 2019 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)

Udało się. Wszystko działa. Zapomniałem dodać że sam również próbowałem odpalić to poprzez przejście do odpowiedniego folderu jednak posuwałem się o krok za daleko jeśli chodzi o ścieżkę. Dziękuję za pomoc pozdrawiam! :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,420 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2017 w Java przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 353 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pus_Tako_sy Początkujący (320 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 191 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2017 w C i C++ przez PClove Początkujący (310 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,087 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...