• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przerywa Internet co 5 min... Proszę o pomoc ;(

0 głosów
739 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Astralny Nowicjusz (140 p.)
Witam,  tak jak w temacie... Internet po prostu wywala co 5 minut. Zrobiłem nie dawno format kompa i dalej to samo. Co dziwne najczęściej przerywa po południu, gdzieś od 12 do nawet 22. Tak jak z rana to przerywa raz na jakiś czas. Skontaktowałem się z dostawcą internetu i powiedział że nie wie co może być nie tak i że to nie od nich... co jest prawdą bo na telefonach i drugim kompie działa elegancko...

PS. Dostawcą jest Vectra

Proszę. Pomóżcie ;(
komentarz 6 marca 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,240 p.)

Skontaktowałem się z dostawcą internetu i powiedział że nie wie co może być nie tak

Proponowałbym zmianę dostawcy Internetu jeśli nie wiedzą dlaczego ich usługa nie jest dostępna :> 

komentarz 6 marca 2019 przez Astralny Nowicjusz (140 p.)
Zmieniłbym dostawce ale nie mam w pobliżu innych
komentarz 6 marca 2019 przez Astralny Nowicjusz (140 p.)

@Mariusz08, Tylko że mieszkam trochę na tak zwanym "Zadupiu" i nie ma innego dostawcy...

komentarz 7 marca 2019 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Cześć.

Spróbuj skonfigurować kartę sieciową z stałym adresem IP (dla sieci lokalnej) oraz DNS_ami  8.8.8.8  8.8.4.4  lub zmień tylko DNS

Kilka lat wstecz miałem podobny problem,polecono mi zmienić DNSy.

Od tego czasu nie mam problemów z połączeniami

Problem może leżeć gdzie indziej (system,sprzęt) ale ta informacja może się przydać.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 marca 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
obciążenie sieci ? podepnij router do innego gniazdka. Zepsuty router ? zakłócenia ze strony sąsiadów ? sprawdź któryś z nich to raczej odpowiedź na twoje pytanie
0 głosów
odpowiedź 6 marca 2019 przez coderCpp93 Gaduła (4,200 p.)
Pierwsze co pomyślałem to, że usługa DHCP na routerze co 5 minut odświeża dzierżawę, ale skoro telefony i drugi komputer łączy się normalnie to nie. Powiedz, czy komputer łączy się poprzez skrętkę, czy poprzez WiFi. Możliwe, że jest po prostu za daleko lub materiał, z którego zbudowane są ściany skutecznie zatrzymuje sygnał.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 2,717 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 296 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2022 w Sieci komputerowe, internet przez BonskoStev Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 1,097 wizyt

93,777 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...