• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język wybrać?

–1 głos
167 wizyt
pytanie zadane 5 marca w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez cyrus33 Użytkownik (610 p.)
zmienione kategorie 6 marca przez Criss
Witam, mam pytanie odnoście wyboru języków. Chciałbym w przyszłości zacząć programować aplikacje okienkowe, gry komputerowe i aplikacje mobilne.
Mógłby mi ktoś wyjaśnij od jakiego języka najlepiej zacząć naukę ?
Np jakiego języka użyć przy łączeniu się z bazą danych?
Czy np można połączyć c++ z mysql i użyć do zarządzania bazą phpmyadmin ?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 marca przez DragonCoder Pasjonat (22,190 p.)
wybrane 5 marca przez cyrus33
 
Najlepsza

I tutaj kolejny post, z jaki jezyk wybrac, wiec tak:

https://jaki-jezyk-programowania.pl/

Przechodzac dalej wybierz jedna z tych rzeczy. Zalozmy stronka powie Ci, ze do gier mozesz wybrac C++ i Unreal Engine, pomijajac juz biblioteki graficzne. Albo c# i Unity, mozesz tez przy pomocy C++ pisac w unity, ale sa tam pewne ograniczenia (licencje itd). Teraz poruszajac temat aplikacji moblinych i deskoptowych, to mamy do wyboru Qt, w ktorym pisze sie za pomoca jezyka C++ i mamy mozliwosc tworzenia apek deskopt, phone i jak sie nie myle, to jest tez mozliwosc webowych, ale nigdy nie sprawdzalem tej mozliwosci, wiec jak sie myle to prosze o poprawe. Oprocz tego do apek np na telefon mozna wybrac: Java/Kotin/C#/Swift, wiec jak juz widac, sporo mozliwych rozwiazan. 

Np jakiego języka użyć przy łączeniu się z bazą danych?
Czy np można połączyć c++ z mysql i użyć do zarządzania bazą phpmyadmin ?

Mozesz laczyc sie przy pomocy c++, biblioteka mysql.h, pomoze Ci obsluzyc bazy danych. Do obslugi rownie dobrze mozesz uzyc pythona i polaczyc w jednej aplikacji python + C++, ale to wszytsko zalezy od tego czy aplikacja ma byc phone, czy deskopt,, bo wtedy w Qt, tez jest gotowe rozwiazani, do ktorego jest nawet poradnik od Qt. I phpmyadmin, to nie jest baza.

 [..] narzędzie służące do łatwego zarządzania bazą danych MySQL, napisane w języku PHP. Oprogramowanie wydawane jest na licencji GNU General Public License i umożliwia między innymi tworzenie/usuwanie baz danych, dodawanie/kasowanie [...]

Qt* jako znawy uzylek ogolnikowi, bo w praktyc to zestaw bibliotek i narzedzi dla jezyka C++ i QML. A QML swoja droga daje super mozliwosci, jezeli chodzi o tworzenie menii itd. 

komentarz 5 marca przez cyrus33 Użytkownik (610 p.)
Super dziękuje za szybką odpowiedz, czyli ogólnie najlepiej było by zacząć naukę od C++? Na stronie do aplikacji deskopowych wyskoczyło mi c#, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby postawić ją na c++?
komentarz 5 marca przez DragonCoder Pasjonat (22,190 p.)
A czemu ma cos stac na przeszkodzie, pobierasz sobie QtCreator i zaczynasz pisac. To potezne narzedzie i chociaz sam QML wyglada niepozornie, to potrafi zaskoczyc. I zawsze mozesz napisac jakas klase w C++ i wygenerowac ja do QML.

Jedno to zaczac nauke, a drugie to chciec. Bo jezyk C++ czesto zniecheca wielu poczatkujacych, ale jesli jestes gotow sie podjac wyzwania, to nic nie stoi na przeszkodzie. Rownie dobrze mozesz pisac w C# i pisac na deskop, phone i gry.
–1 głos
odpowiedź 5 marca przez CyberDevelop Gaduła (4,450 p.)
https://jaki-jezyk-programowania.pl/

 

Jest coś takiego jak wyszukiwarka na forum
komentarz 6 marca przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
Lepiej by bylo gdybys spojrzał na komentarze wyżej zanim coś napiszesz.
komentarz 6 marca przez CyberDevelop Gaduła (4,450 p.)
Zacytuj fragmenty o które Ci chodzi
komentarz 6 marca przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
Strona? Xd
komentarz 7 marca przez CyberDevelop Gaduła (4,450 p.)
Dobra nie kozacz bo to Ci na nic. Tyche tematów na forum jest milion, a kolega nie umie użyć wyszukiwarki

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 416 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez velaro Użytkownik (950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2018 w C# i .NET przez User007 Obywatel (1,960 p.)
–3 głosów
2 odpowiedzi 290 wizyt
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

67,233 zapytań

114,193 odpowiedzi

242,036 komentarzy

45,642 pasjonatów

Przeglądających: 324
Pasjonatów: 7 Gości: 317

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...