• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux Mint obok windows 10

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,445 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez adambdx7 Początkujący (280 p.)
Witam. Potrzebuję zainstalować Linux Mint 19 Cinammon obok Windows 10.

Mam 2 dyski dysk0: SSD i dysk1 NVME. Na dysk1 Chcę mieć windows 10, a na dysk0 SSD. Problem tkwi w tym, że gdy zainstaluje windowsa na dysk1 (instalacja z pendrive przygotowanego przez windows media creation tool ze strony Microsoftu), a później chce zainstalować na dysk0 linuxa (Universal USB installer system plików ntfs/fat 32, jak robię to z ntfs to mam tylko 1 problem) to w trakcie instalacji wyskakuje mi problem z instalacją gruba. Dodam, że w menu partycjonowania nie pokazuje mi, że na dysku nvme jest windows (zawsze pokazywało). W biosie mam ustawione UEFI i Legacy First.

Macie jakieś propozycje jak rozwiązać problem?
komentarz 5 marca 2019 przez PolYGlok Pasjonat (19,450 p.)
Jaki procesor, Linux i Windows?

Robileś to już kiedyś na tym sprzęcie, poszło?
komentarz 6 marca 2019 przez adambdx7 Początkujący (280 p.)
Lenovo Legion Y530. I5 8300H. Nie robiłem tego jeszcze na tym sprzęcie, dlatego ciężko mi rozgryźć :/
komentarz 6 marca 2019 przez adambdx7 Początkujący (280 p.)
Zainstalowałem teraz Win 10 na NVME na 1 partycji i na drugiej na NVME Ubuntu, SSD zostawiłem nie dotknięty. Grub się nie odpala przy włączaniu lapka, od razu przechodzi do windowsa. Muszę nacisnąć F12 i samemu wybrać ubuntu w boot menu i wtedy dopiero odpala mi się grub... Na dodatek po zalogowaniu pulpit linuxa nawet się nie uruchamia hmm..
komentarz 6 marca 2019 przez PolYGlok Pasjonat (19,450 p.)
Powtarzam pytanie jaki Linux i Windows?

1 odpowiedź

0 głosów

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,404 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,367 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 273 wizyt

92,963 zapytań

141,927 odpowiedzi

321,161 komentarzy

62,296 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...