• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prędkość internetu

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
239 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez seba Dyskutant (8,900 p.)
Witam, mam taki problem.

Moj dostawca Internetu dostarcza mi 14Mb/s internetu, moja karta sieciowa ma 1000Mb/s, zas moje wifi ma moc 74Mbps.

Nie rozumiem tego. Skoro dostawca dostarcza 14Mb/s tzn ze na kazdym urzadzeniu bede mial 14Mb/s??

Czy Mb/ i Mbps to to samo? Skoro tak, to czemu to inaczej zapisują.

Czy jesli wymienie router z wifi z predkoscia 150Mbps to podoła? Czy bedzie różnica w porownanii z 75Mbps?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 marca 2019 przez Hexatorn Bywalec (2,240 p.)
wybrane 12 marca 2019 przez seba

Najlepsza

Trochę referat mi z tego wyszedł choć nie było to moją intencją.

"Moj dostawca Internetu dostarcza mi 14Mb/s internetu, moja karta sieciowa ma 1000Mb/s, zas moje wifi ma moc 74Mbps."

14Mb/s taką prędkość zapewnia ci twój dostawca zgodnie z tym co piszesz.
1000Mb/s to maksymalna prędkość jaką jest w stanie obsłużyć twoja karta sieciowa.
To  że twoje wifi ma 74 Mb/s nie znaczy że jest to prędkość z jaką masz połączenie z internetem a jedynie prędkość połączenia z siecią LAN (z routerem).

"Nie rozumiem tego. Skoro dostawca dostarcza 14Mb/s tzn ze na kazdym urzadzeniu bede mial 14Mb/s??"

Nie. Z prędkością 14Mb/s* będzie miał połączenie twój router, i dopiero on rozdziela to dalej. Jak będą połączone dwa komputery i będą jednocześnie korzystały z internetu to może być że jeden będzie zużywał 4Mb/s a drugi 10Mb/s lub 7Mb/s i 7Mb/s lub trzy 3Mb/s 6Mb/s 5Mb/s itd. Są to przypadki dla maksymalnego obciążenia. Zazwyczaj urządzania nie obciążają cały czas sieci i wtedy urządzenia które potrzebuje przesłać więcej danych korzysta z tego co jest jest dostępne chwilowo wykorzystując np. 13.8 Mbps kiedy pozostałe urządzenia zużywają pozostałe 0.2 Mbps.
* prędkości podawane przez dostawców to zazwyczaj prędkości "do" czyli "Internet do 100 Mbps" ja taki mam i jest to realnie 96Mbps pobierania i 9.5 Mbps wysyłania

" Czy Mb/ i Mbps to to samo? Skoro tak, to czemu to inaczej zapisują. "

Tak Mb/s i Mbps znaczy to samo jedno i drugie oznacza Megabity na sekundę (ang. Megabits per second - > Mbps).
W Polsce często przedstawie się prędkość samochodu jako km/h (kilometry na godzinę) a w Anglii czy Stanach jako Mph (Mile na godzinę). Pozatym że są to różne jednostki Mile i kilometry to również zamiast "/" masz "p"

**Taka moja mała dygresja odnośnie twojego pytania. Jest natomiast różnica między Mbps i MBps. Tego drugiego się raczej nie widuje ale warto mieć świadomość że jest to coś innego. Jedna wartość mówi o ilości (Mega) bitów przesłanych w sekundę a druga o (Mega) Bajtach przesyłanych na sekundę. A jeden Bajt to 8 bitów. I co do zasady dane w sieci przesyła się w bitach a o danych na Dysku mówimy w Bajtach.

"Czy jesli wymienie router z wifi z predkoscia 150Mbps to podoła? Czy bedzie różnica w porownanii z 75Mbps? "

W tym przypadku wąskim gardłem jest to co masz od dostawcy czyli 14Mbps. Jak wymienisz router na taki z szybszym Wifi to będziesz miał szybsze wifi ale nie będzie to szybsze połączenie z internetem. Czyli szybciej prześlesz pliki między dwoma komputerami podłączonymi do tego routera.

Jeżeli zależy ci na szybkości połączenia z internetem to weź także pod uwagę straty wynikające z kożytsania z wifi zamiast z połączenia kablem sieciowym z routerem. Straty na połączeniu wifi często sięgają nawet 50%

+2 głosów
odpowiedź 5 marca 2019 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)

Czy Mb/ i Mbps to to samo?

Tak. Dwie różne konwencje nazewnicze.

Skoro dostawca dostarcza 14Mb/s tzn ze na kazdym urzadzeniu bede mial 14Mb/s?

Jeżeli jest limit, to nie jesteś w stanie osiągnąć szybszych prędkości w swojej sieci nawet jakbyś miał ogromną przepustowość w routerze i karcie sieciowej. Najczęściej na umowie jest napisana górna granica prędkości. To że dostawca oferuje Ci 14Mb/s nie znaczy, że zawsze będzie taka prędkość. Ale powinna się utrzymywać na tym poziomie. Najlepiej zajrzeć w umowę i przeczytać odpowiednią sekcje.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Grzegorz Pustułka Początkujący (470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 322 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2019 w C i C++ przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 385 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2017 w Sieci komputerowe, internet przez radek200112 Początkujący (400 p.)

93,383 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,744 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...