• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Artykuły na stronie internetowej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
124 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2019 w PHP przez veryape Użytkownik (580 p.)
Tworzę mały system dodawania artykułów, admin dodaje sobie artykuł w panelu,  pojawia się w jego panelu i na stronie,  teraz chciałbym zrobić tak,  że na stronie głównej pojawia się fragment artykułu oraz przycisk "czytaj więcej" I po kliknięciu na niego przekierowuje na stronę z danym artykułem na który kliknęlismy.  Dane wyswietlalam pętla w php i nie mam pojęcia jak to zrobić. Oraz aby admin mógł usunąć dany artykuł lub edytowal.  Jakieś porady, najlepiej gotowe przykłady.  Podobno można użyć jsona z Ajaxem ale czytając różne przykłady nie mam pojęcia jak można byłoby go uzyc w praktyce.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ale nie napisałeś w sumie co konkretnie potrzebujesz, w którym miejscu utknąłeś?

Musisz po prostu pobrać sobie na starcie np. tytuł artykułu i opis, mozesz długość ograniczać w zapytaniu do bazy albo już potem w kodzie, zależy m.in. ile tych danych pobierasz itp. A potem kliknięcie w link może albo kierować Cię na osobną stronę i tam już w back-endzie wrzucisz konkretny artykuł albo wystaw sobie jakiś endpoin GET getArticleContent/{title} czy coś na ten wzór i XHR'em strzel do servera o te dane, a jak je dostaniesz to wrzuć w jakiś element na stronie... Ciężko coś więcej doradzić bo kompletnie nie napisałeś w czym jest problem...
komentarz 2 marca 2019 przez veryape Użytkownik (580 p.)
Wybacz jeżeli słabo sprecyzowalem,  mam sobie strone startowa i pętlę php,  która mi wyświetla wszystkie artykuły za pomocą tablicy asocjacyjnej,  tytuł, fragment treści który jest jako nagłówek określony w bazie oraz tworzy przycisk czytaj dalej,  i teraz chciałbym aby po kliknięciu na przycisk cała reszta artykułu pojawiłaby się albo w osobnym po np prawej stronie albo na innej podstronie,  nie wiem jak się zabrać bo jak np w momencie w którym dawałem np row['tytul'] = zmienna sesyjna to w momencie gdy kliknąłem na przycisk i przekierowywalo mnie na osobna stronę to zawsze wyswietlal mi się artykuł który był ostatni odczytywany z pętli
komentarz 2 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
jeśli chcesz iść na całkowicie nową stronę no to chyba najprościej po prostu na tą akcję "czytaj więcej" przewalić usera na URL zawierający id albo tytuł artykułu i potem przy takim urlu odpytać bazę o ten konkretny artykuł, coś na wzór tego co pisałem:

 GET getArticleContent/{title} czy  GET getArticleContent/{id}

choć dla google lepsze będzie title, puszczone jakimś regexp aby pozbyć się problematycznych znaków, ale to już bym w ogóle w bazie zapisywał ten path param.
komentarz 2 marca 2019 przez veryape Użytkownik (580 p.)
Tylko jak to id konkretne wczytac gdy mam coś takiego

For(i=0,  i<$ilerekordow, i++)

{

$row = fetchassoc

Echo $row['tytul']

Echo <button> czytaj dalej </button>

 

}

W jaki sposób teraz to zrealizować abym mógł tym get wyciągnąć id danego artykułu w którego przycisk kliknąłem
komentarz 2 marca 2019 przez veryape Użytkownik (580 p.)
Ew zastanawiam się czy jakbym pod czytaj dalej zrobił formularz z ukrytym inputem value id tego formularza wycztanym z bazy danych i wtedy na następnej stronie wypisalbym z bazy artykułu o id tym który był w tym formularzy,  czy takie myślenie/rozwiązanie ma w ogóle rację bytu?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 255 wizyt
pytanie zadane 30 października 2016 w JavaScript przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 239 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2019 w PHP przez Rosool Użytkownik (660 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2018 w JavaScript przez GracjanDogg Użytkownik (840 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,646 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...