• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# - Narysowanie Szeregu potęgowego

0 głosów
45 wizyt
pytanie zadane 2 marca w C# i .NET przez Piotr Brodziak Początkujący (290 p.)

Mam do narysowanie w WindowsForm w C# wykres, który przedstawia sumę szeregu nie wiem jak się do tego zabrać. Jak na razie narysowałem tylko osie x,y. Szereg to:

Nie wiem jak rozpisać matematycznie, żeby to była funkcja f(x). Dobrą wskazówką było by dla mnie kod jakiejkolwiek funkcji, np y=x, y=sinx. Proszę o pomoc :)

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows.Forms;
using System.Drawing.Drawing2D;

namespace WindowsFormsApp1
{
    public partial class Projekt1 : Form
    {  
        //deklarowanie zmiennej refernecyjnej egzaplarza powierzchni graficznej
            Graphics pbRysownica;
            //deklaracja stałych dla potrzeb wykreślania wachlarza
            Pen pbPioro, pbPioroArrow, pbPioroFunkcji;
            //deklaracja zmiennych
            const int pbMargines = 30;
            int pbx0, pby0, pbxs, pbys, pbxmax, pbymax;

        

        public Projekt1()
        {
            InitializeComponent();
        }

        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {

            
            this.BackColor = Color.LightGray;
            
            pbRysownica = this.CreateGraphics();
            //wyznaczenie opisu egemplarza powierzchni graficznej
            pbxmax = this.Size.Width - pbMargines;
            pbymax = this.Size.Height - pbMargines;
            //środek układu współrzędnych
            pbxs = pbxmax / 2;
            pbys = pbymax / 2;


        }
        private void Form1_Paint(object sender, PaintEventArgs e)
        {
            //utworzenie powierzchni egzemplarza powierzchni graficznej
            pbPioro = new Pen(Color.Magenta, 2F);
            //ustaenie pozostałych adtrubtów pióra
            pbPioro.DashStyle = System.Drawing.Drawing2D.DashStyle.Dash;
            //ustaelnie "końcówek" kreśloncyh linii
            pbPioro.StartCap = System.Drawing.Drawing2D.LineCap.Square;
            pbPioro.EndCap = System.Drawing.Drawing2D.LineCap.ArrowAnchor;
            pbRysownica.DrawLine(pbPioro, pbMargines, pbymax / 2, pbxmax - pbMargines, pbymax / 2);
            //wyreslanie osi y
            pbRysownica.DrawLine(pbPioro, pbxmax/2 ,pbMargines, pbxmax/2 ,pbymax -  pbMargines);

            //utworzenie powierzchni egzemplarza powierzchni graficznej
            pbPioroArrow = new Pen(Color.Magenta, 10F);
            
            
         
            pbPioroArrow.EndCap = System.Drawing.Drawing2D.LineCap.ArrowAnchor;
            pbRysownica.DrawLine(pbPioroArrow, pbxmax - pbMargines-10, pbymax / 2, pbxmax - pbMargines, pbymax / 2);
            //wyreslanie osi y
            pbRysownica.DrawLine(pbPioroArrow, pbxmax / 2, pbMargines, pbxmax / 2, pbMargines-10);

  
            }
            




        }
    }
}

 

komentarz 3 marca przez Piotr Brodziak Początkujący (290 p.)

Muszę skorzystać z Graphics Class

komentarz 3 marca przez NowyUrzydgownig Gaduła (3,610 p.)
Spytaj na jakimś forum matematycznym np. matematyka.pl, czy da się usunąć sumę. Jeżeli się nie da, to możesz wyliczać każdą wartość z jakimś przybliżeniem.
komentarz 3 marca przez Piotr Brodziak Początkujący (290 p.)
a jak narysować dowolną funkcję np sinx?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 214 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2017 w Visual Basic przez r3mix Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,009 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2016 w C i C++ przez muscler Użytkownik (720 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,468 wizyt
pytanie zadane 30 października 2015 w C i C++ przez Moonshine Mądrala (6,360 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

62,430 zapytań

108,569 odpowiedzi

226,655 komentarzy

35,875 pasjonatów

Przeglądających: 201
Pasjonatów: 20 Gości: 181

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...