• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux Mint 19 - Czarny ekran po uruchomieniu GRUB

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,793 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2019 w Systemy operacyjne, programy przez kevin Mądrala (5,010 p.)
Witam!

Zainstalowałem na PC Linuxa Mint 19 Cinnamon i bardzo zdziwiło mnie to że po uruchomieniu się GRUB'a mam zawsze czarny ekran i nic się nie dzieje, jeżeli chce w ogóle uruchomić system to muszę to zrobić w trybie recovery i po uruchomieniu systemu wyświetla mi się komunikat  "Zostało włączone rysowanie przez procesor. Tego trybu należy używać do rozwiązywanie problemów." w tym trybie działa mi tylko i wyłącznie jeden monitor, drugi nie jest nawet wykrywany. Pomagało ustawienie /etc/default/grub "quiet splash radeon.modeset=0". Za którymś razem po restartach uruchamiał się system i działały dwa monitory. Dziwne jest to że w przypadku LiveCD kiedy uruchamiam system z pendrive to nie ma żadnych problemów wszystko dobrze działa dopiero po zainstalowaniu występuje tego typu problem.

Kernel: 4.15.0-20-generic

CPU: AMD Ryzen 3 2200G with Radeon Vega Graphics
Nie posiadam innej karty graficznej
Płyta główna ASRock A320M-HDV
komentarz 28 lutego 2019 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Robiłeś upgrade repozytoriów i samego systemu? (aktualna wersja Minta to 19.1)
komentarz 28 lutego 2019 przez kevin Mądrala (5,010 p.)
sudo apt-get update sudo apt-get upgrade sudo apt-get dist-upgrade

Minta 19.1 to w wersji LiveCD nie mogłem uruchomić... I nie mogę zrozumieć dlaczego.
komentarz 1 marca 2019 przez D35CART35 Obywatel (1,140 p.)
Musisz zrobić chotroota aktualizując z LiveCD
komentarz 1 marca 2019 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

@kevin, zajrzyj do logów Xorga (/var/log/Xorg.0.log i /var/log/Xorg.0.log.old), może tam coś będzie, jakaś informacja o błędzie lub coś podobnego.

Odpal system tak, żeby był ten czarny ekran, później odpal w trybie recovery i zajrzyj do Xorg.0.log.old.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez defałlt juzer Obywatel (1,140 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 579 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 7,014 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez michh123 Bywalec (2,790 p.)

92,954 zapytań

141,914 odpowiedzi

321,142 komentarzy

62,286 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...