• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Testowanie kodu JavaScript w jsconsole

Object Storage Arubacloud
0 głosów
225 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2019 w JavaScript przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

Witajcie

próbuje przetestować ten kod kopiując go z Visual Studio Code do strony jsconole i tam wychodzi mi undefined. 

Gdzie jest błąd?

var addOne = function (x) {
    return x+1;
};

var six = addOne(5);

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 lutego 2019 przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)

A spróbuj wpisać coś takiego.

let liczba = 6;

Musisz jeszcze tą liczbę wyświetlić. 

komentarz 27 lutego 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Ale niby wynik powinien się wyświetlać już na bazie istniejącego kodu. Nie trzeba na sztywno wpisywać wyniku.
0 głosów
odpowiedź 27 lutego 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Nie ma błędu. Konsola wypisuje wynik wyrażeń. Jeśli wpiszesz `six` albo `addOne(5)`, wyświetli 6.

Swoją drogą, czemu osobna strona jsconsole, a nie po prostu konsola w przeglądarce?
komentarz 27 lutego 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
edycja 27 lutego 2019 przez Kubs

Zaczynam dopiero z VSC i JS i jeszcze nie wiem jak to się testuje w VSC, coś mi tam nie wychodzi uruchamianie kodu.

A jak to się robi w konsoli w przeglądarce? Ściągnąłem co prawda Debugger for Chrome ale jak próbuje uruchomić ten kod naciskając 'Ctrl+F5' to wyskakuje mi http://localhost:8080/ 

Serwer localhost odrzucił połączenie. (otwiera się w IE)

 

ERR_CONNECTION_REFUSED

1
komentarz 27 lutego 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Miałem na myśli konsolę w samej przeglądarce, nie debugowanie przez VSC. Nie ukrywam, że nie znam się na integrowaniu VSC z Chromem (ale jak używasz VSC to raczej warto się nauczyć).

Natomiast w samym Chromie... wciskasz F12, klikasz zakładkę "console", masz konsolę jak jsconsole.
1
komentarz 27 lutego 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Najprościej: W Chrome f12 - sources - snippets. New snippet i tam wrzucasz swój kod. Jak chcesz go testować dokładniej, dodajesz breakpoint przez ctrl + b, wtedy aplikacja się zatrzyma w odpowiednim miejscu przy starcie.

Jeśli chcesz testować z VSCode, nie musisz koniecznie używać wbudowanego debuggera. Instalujesz npm i nodemon (npm i -g nodemon) i potem w konsoli (ctrl + `) wpisujesz nodemon nazwaPliku.js.

Wtedy za każdą zmianą kodu, odpala Ci się on w konsoli i możesz podejrzeć wynik wylogowany przez console.log.
komentarz 27 lutego 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Dziękuje Ci serdecznie Kamil. Przetestuje te rozwiązania. Mam nadzieje, że z moją małą wiedzą dam radę :)
komentarz 27 lutego 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
@adrian17

Dziękuje. To dużo ułatwienie.
komentarz 27 lutego 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

@Kamil Naja, npm znalazłem w extensions w JSC, ale nie ma nodemon. Gdzie to znalźć?

komentarz 27 lutego 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Jak już pisałem:

Instalujesz NPM (zwykle jest dostępny już po zainstalowaniu node).

Potem npm i -g nodemon w konsoli. JSC olej.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 151 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2017 w JavaScript przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 155 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 215 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2015 w C i C++ przez barteku12 Obywatel (1,340 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...