• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed C++, problem z warunkiami if else.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
245 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2019 w C i C++ przez de1vee Nowicjusz (220 p.)
zamknięte 26 lutego 2019 przez de1vee

Witam. Robie zadanie z kursu z ktorego aktualnie sie ucze, jestem nowy w programowaniu i mam pytanie co zrobilem nie tak. Chodzi mi o to gdy np. wybiore liczbe "Dane ktore chcesz wyswietlic" 5 to zamiast ilosci pudelek pokazuje mi cene brutto i netto.
Kod:
 

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    double magazyn[5][5] = {
    {1, 3.58, 5, 10, 2}, //czekolada 0
    {2, 9.61, 5, 25, 5}, //zelki 1
    {3, 8.52, 8, 18, 3}, //mleko 2
    {4, 10.25, 8, 36, 6}, //popcorn 3
    {5, 6.17, 23, 4 , 1} //kakao 4
    };

    int liczba,liczba2;
    cout << "Rozklad magazynu:\n 1 - czekolada \n 2 - zelki \n 3 - mleko \n 4 - popcorn \n 5 - kakao " << endl;
    cout << "Dostepne dane: \n 1 - ID \n 2 - Cena netto/brutto \n 3 - VAT \n 4 - Ilosc sztuk w pudelku \n 5 - ilosc pudelek" << endl;



    cout << "Numer rozkladu: ";
    cin >> liczba;

    cout << "Dane, ktore chcesz wyswietlic: ";
    cin >> liczba2;



    if(liczba2=1)
    {


        cout << "ID: " << magazyn[liczba-1][0] << endl;
    }

    else if(liczba2=2)
    {

        cout << "Cena netto: " << magazyn[liczba-1][1] << endl;
        cout << "Cena brutto: " << magazyn[liczba-1][1] - ((magazyn[liczba][1] / 100) * magazyn[liczba][2]) << endl;
    }

    else if(liczba2=3)
    {


        cout << "VAT: " << magazyn[liczba-1][2] << "%" << endl;
    }
    else if(liczba2=4)
    {

        cout << "Ilosc sztuk w pudelku: " << magazyn[liczba-1][3] << endl;
    }
    else if(liczba2=5)
    {

        cout << "Ilosc pudelek: " << magazyn[liczba-1][4] << endl;
    }
    cout << "\nKoniec";



    return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 lutego 2019 przez niezalogowany
wybrane 26 lutego 2019 przez de1vee
 
Najlepsza
Pierwsze z brzegu: Operator porównania to ==, a nie =.

BTW używanie tablicy wielowymiarowej do tego zadania to straszny masochizm. Poczytaj o strukturach i klasach. Nie wspominając już o przechowywaniu ID czy ilości sztuk w double.
komentarz 26 lutego 2019 przez de1vee Nowicjusz (220 p.)
Dzięki za pomoc jak i radę. Widziałem struktury czy klasy przeglądając lekcje kursu, lecz jeszcze do nich nie doszedłem.
+2 głosów
odpowiedź 26 lutego 2019 przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)
Przy każdym warunku powinien być warunek sprawdzający (porównujący) czyli '==', a nie przypisanie.
komentarz 26 lutego 2019 przez de1vee Nowicjusz (220 p.)
Właśnie zmieniłem i wszystko śmiga! Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź, musiałem to przeoczyć lub jeszcze się z tym nie oswoiłem, że trzeba dać dwa znaki równości, a nie jeden. Jeszcze raz bardzo dziękuje :D
komentarz 26 lutego 2019 przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)

Nie ma sprawy wink.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 1,691 wizyt
pytanie zadane 24 października 2018 w C i C++ przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2019 w C i C++ przez magda_19 Gaduła (3,080 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 890 wizyt

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...