• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed C++, problem z warunkiami if else.

0 głosów
133 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2019 w C i C++ przez de1vee Nowicjusz (220 p.)
zamknięte 26 lutego 2019 przez de1vee

Witam. Robie zadanie z kursu z ktorego aktualnie sie ucze, jestem nowy w programowaniu i mam pytanie co zrobilem nie tak. Chodzi mi o to gdy np. wybiore liczbe "Dane ktore chcesz wyswietlic" 5 to zamiast ilosci pudelek pokazuje mi cene brutto i netto.
Kod:
 

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    double magazyn[5][5] = {
    {1, 3.58, 5, 10, 2}, //czekolada 0
    {2, 9.61, 5, 25, 5}, //zelki 1
    {3, 8.52, 8, 18, 3}, //mleko 2
    {4, 10.25, 8, 36, 6}, //popcorn 3
    {5, 6.17, 23, 4 , 1} //kakao 4
    };

    int liczba,liczba2;
    cout << "Rozklad magazynu:\n 1 - czekolada \n 2 - zelki \n 3 - mleko \n 4 - popcorn \n 5 - kakao " << endl;
    cout << "Dostepne dane: \n 1 - ID \n 2 - Cena netto/brutto \n 3 - VAT \n 4 - Ilosc sztuk w pudelku \n 5 - ilosc pudelek" << endl;



    cout << "Numer rozkladu: ";
    cin >> liczba;

    cout << "Dane, ktore chcesz wyswietlic: ";
    cin >> liczba2;



    if(liczba2=1)
    {


        cout << "ID: " << magazyn[liczba-1][0] << endl;
    }

    else if(liczba2=2)
    {

        cout << "Cena netto: " << magazyn[liczba-1][1] << endl;
        cout << "Cena brutto: " << magazyn[liczba-1][1] - ((magazyn[liczba][1] / 100) * magazyn[liczba][2]) << endl;
    }

    else if(liczba2=3)
    {


        cout << "VAT: " << magazyn[liczba-1][2] << "%" << endl;
    }
    else if(liczba2=4)
    {

        cout << "Ilosc sztuk w pudelku: " << magazyn[liczba-1][3] << endl;
    }
    else if(liczba2=5)
    {

        cout << "Ilosc pudelek: " << magazyn[liczba-1][4] << endl;
    }
    cout << "\nKoniec";



    return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 lutego 2019 przez niezalogowany
wybrane 26 lutego 2019 przez de1vee
 
Najlepsza
Pierwsze z brzegu: Operator porównania to ==, a nie =.

BTW używanie tablicy wielowymiarowej do tego zadania to straszny masochizm. Poczytaj o strukturach i klasach. Nie wspominając już o przechowywaniu ID czy ilości sztuk w double.
komentarz 26 lutego 2019 przez de1vee Nowicjusz (220 p.)
Dzięki za pomoc jak i radę. Widziałem struktury czy klasy przeglądając lekcje kursu, lecz jeszcze do nich nie doszedłem.
+2 głosów
odpowiedź 26 lutego 2019 przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)
Przy każdym warunku powinien być warunek sprawdzający (porównujący) czyli '==', a nie przypisanie.
komentarz 26 lutego 2019 przez de1vee Nowicjusz (220 p.)
Właśnie zmieniłem i wszystko śmiga! Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź, musiałem to przeoczyć lub jeszcze się z tym nie oswoiłem, że trzeba dać dwa znaki równości, a nie jeden. Jeszcze raz bardzo dziękuje :D
komentarz 26 lutego 2019 przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)

Nie ma sprawy wink.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 983 wizyt
pytanie zadane 24 października 2018 w C i C++ przez Paweł123 Nałogowiec (33,580 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 170 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2019 w C i C++ przez magda_19 Bywalec (2,990 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 502 wizyt

86,448 zapytań

135,207 odpowiedzi

300,348 komentarzy

57,196 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...