• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skalowanie diva, podobnie jak zdjęcia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
461 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2019 w HTML i CSS przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)

Witam!

Chce aby div przy zmniejszaniu szerokości strony, dopasowywał swoją wysokość tak aby miał to samo ratio rozmiaru np. 200/100px po zmniejszeniu szerokosci z 200px na np. 100px, aby powstal 100/50px

1000/200px

500/100px

250/50px

itd.

pierwsza wartosć to szerokość i chce aby wysokość (druga wartość) była od niej zależna.

 

W przypadku zdjęcia podziałał kod

.el {
width:50vw;
height:auto;
}

 

Lecz na diva bezposrednio umiesczonego w body już nie działa, jakieś pomysły?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 lutego 2019 przez pirouetti Mądrala (6,490 p.)
wybrane 25 lutego 2019 przez MrxCI
 
Najlepsza

Znalazłem w necie ratio.

.el {
  width: 100%;
  padding-bottom: 50%;
  background: black;
}
<div class="el"></div>

Wysokość diva będzie połowa szerokości zawsze.

+1 głos
odpowiedź 25 lutego 2019 przez PolYGlok Pasjonat (19,450 p.)

Spróbuj tego.

komentarz 25 lutego 2019 przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
Świetne na breakpointy i z załamania chyba kilka zrobie zamiast ratio przy użyciu viewportu

 

btw. przyklad byl na kilu, bo dla skalowania musi być x = y/5, bez znaczenia czy x jest 34, 67, 121, 651, 812 itd.

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 6,984 wizyt
pytanie zadane 21 października 2015 w HTML i CSS przez DariuszH Gaduła (3,100 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 121 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 478 wizyt
pytanie zadane 9 września 2016 w HTML i CSS przez Rafik Obywatel (1,870 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...