• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rest API Symfony 4

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
488 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2019 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)
Witam, proszę o pomoc piszę aplikację która pobiera dane z zewnętrznych api, będę później chciał rozbudować aplikacje i podmieniać tylko dane dostawców danych tak, aby aplikacja działała bez potrzeby zmian kodu jeśli dostawca danych z api się zmieni.

1. Gdzie umieścić klasę odpowiadająca za pobieranie tych danych? w serwisie, provider czy może w jakimś innym katalogu?

2. Czy stworzyć jakąś klasę gdzie będę w tablicy trzymał informację o dostawcy danych(url api, klucz, nazwę dostawcy danych)? Chciałbym storzyć jakiś serwis który by przyjmował tylko config dostawcy i zawsze zwracał tablice z danymi.

3. Jak wygląda taka architektura projektu w praktyce? czy ktoś z Was brał udział może w podobnym projekcie?

ps.nie wiem czy to istotne, ale dodam że frontend tworzę w angularze (głównie prosty widok i formularz wyświetlające dane w inputach select pobranych z backendu, backend Symfony)
komentarz 24 lutego 2019 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)
W sumie w 2 Twoim problemie wszystko pewnie zależy od tego jak bardzo będą się różnić od siebie dostawcy, tak abyś był w stanie w jakiś sposób zestandaryzować plik konfiguracyjny. Tak aby podmiana takiego pliku nie psuła 70% funkcjonalności.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (214,200 p.)
  1. Zadeklaruj dane jako serwis. Może to wyglądać jak klasyczne repozytorium doctrinowe. Gdzie to będziesz trzymać to już Twoja sprawa. 
  2. Serwis powinien posiadać config api do którego strzelasz. Oczywiście nie ma takiej zasadzie że będziesz go podawać za każdym razem. Najlepiej wstrzykuj poprzez DI. Credentiale do api trzymaj w pliku .env
  3. Nie wiem co rozumiesz w praktyce. Zależy to od wielkości projektu. Tak czy inaczej warto pomyśleć o cachu w redisie. 
1
komentarz 24 lutego 2019 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
Dzięki! Jak zwykle konkretna odpowiedź z Twojej strony:)

tzn mam podawać do serwisu obiekt z danymi (danymi do  api z .env typu klucz i url api?),

znajdę gdzieś w google/github pod jakimś trafnym hasłem jakieś przykładowe aplikację bym mógł podpatrzyć jak to robią inni:)?
komentarz 24 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (214,200 p.)
Nie podawałbym obiektu, ale skoro config jest mocno skomplikowany to ok. Szczerze nie wiem co Ci więcej poradzić, bo nie wiem jak działają te api.

Co do przykładów to nie widziałem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 250 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2019 w PHP przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 316 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2020 w PHP przez xnerwo Gaduła (3,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 760 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2020 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

93,018 zapytań

141,988 odpowiedzi

321,281 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...