• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy forum ma jakieś api, albo jest planowane?

+2 głosów
340 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2019 w Sprawy forum przez marcin99b Szeryf (84,250 p.)
Nie znalazłem tego nigdzie
Forum ma albo planuje posiadać proste api do obsługi postów z zewnątrz?

Mam na myśli m.in informacje o liczbie wyświetleń, informacje o nowych pytaniach
Opcje pobrania pytania wraz z odpowiedziami jako json
Opcje dodania pytania/odpowiedzi/komentarza z zewnątrz

Podstawowe zarządzanie, kilka CRUD'ów by wystarczyło

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 lutego 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)
Nie ma, przy obecnym silniku nikt nie planuje/nie planował (przynajmniej zgodnie z moją wiedzą). Na ten moment kod jest na tyle kiepski, że po prostu wg mnie średni jest sens dalszego rozwoju w kierunku całkowicie nowej funkcjonalności, która to wszystko jeszcze rozbuduje. Tym bardziej że w chwili obecnej nie była ona potrzebna, tzn. nikt wprost nie powiedział, że to by się przydało.

Nie planuje to też nie znaczy, że wyklucza. Napisz więcej: do czego byłoby ono potrzebne, jak chciałbyś go użyć? Pobieranie ogólnodostępnych danych jest na pewno mniej problematyczne, bardziej bałbym się o dołożenie tu jakiejś kolejnej autoryzacji i wykonywaniu działań jako konkretna osoba. Zawsze jednak można pomyśleć o napisaniu takowego i próbować. Może też znajdzie się ktoś chętny - jak coś to repozytorium jest publiczne na naszym GitHubie, ale ostrzegam że kod Q2A nie jest zbyt przyjemny.
+2 głosów
odpowiedź 21 lutego 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Z tego co ja wiem to forum nie posiada żadnego API, ale jeżeli chodzi tylko o informacje o postach to wystarczyłoby w Python'ie lub każdym innym języku wysyłać odpowiednie zapytanie, a później np. za pomocą jakiejś biblioteki lub po prostu regex'ów wybrać interesujące cię informacje.
1
komentarz 21 lutego 2019 przez marcin99b Szeryf (84,250 p.)
Tak, ale json jest wygodniejszy i bardziej optymalny bo nie musisz pobierać całej strony, żeby później ją parsować
0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2019 przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)
Możesz pobrać feed rss i z niego wyjąć interesujące cie dane

https://forum.pasja-informatyki.pl/feed/qa.rss

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 275 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2018 w Sprawy forum przez marcin99b Szeryf (84,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 335 wizyt
+16 głosów
6 odpowiedzi 507 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w Sprawy forum przez niezalogowany

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...