• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

AWK- Co jest mi potrzebne żeby móc pisać KOD i móc nim operować?

0 głosów
295 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2019 w Inne języki przez matzar24 Początkujący (250 p.)
Witam,

Zwracam się tutaj z prośbą, wskazania co jest mi potrzebne do pisania w języku AWK (głównie potrzebny byłby mi do SPOJ-a). Znalazłem wiele poradników dotyczących tego, jak pisać w AWK, ale nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby było napisane, co muszę pobrać i zainstalować, gdzie mam takie pliki zapisać itp. Z tego, co widzę, zwykły notatnik odpada, a jakoś w konsoli tego nie widzę. Mam taką stronę, ale umożliwia pisanie w jednej linii, chociaż chyba nie ma sensu pisania jakoś rozlegle tych poleceń i warunków, bo z tego, co widzę, składnia jest prosta: - https://awk.js.org/base64.html ; Tutaj jeszcze link do poradnika: - https://www.youtube.com/watch?v=u0wSncMHAyM ;

Pisze ktoś w AWK i pomoże? :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2019 przez Benek Szeryf (93,150 p.)

Mnie się zdarza dość często pracować z tym językiem. Interpreter jest domyślnie zainstalowany w większości dystrybucji Linuxa. Wystarczy więc uruchomić konsolę i można pisać programy. Jeśli chodzi o Windowsa, to wyszukiwarka przekierowała mnie na tę stronę. Sam jednak z niej nie korzystałem, bo nie używam Windowsa.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 171 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2018 w Inne języki przez ArturoS159 Początkujący (440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 188 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2017 w Inne języki przez kkrukowicz Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 230 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w Inne języki przez Pan_Student Nowicjusz (140 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,786 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...