• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy kolejność w HTML jest ważna?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
481 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2019 w HTML i CSS przez haskii Nowicjusz (170 p.)
Witam serdecznie, może moje pytanie będzie brzmiało trochę idiotycznie, ale wolę zapytać i wiedzieć na przyszłość :)

Wczoraj zacząłem naukę HTML'a, obecnie jestem w tym miejscu z materiałem - Kurs HTML odc.2: Budowanie struktury strony www.

Wszystko robiłem tak jak na filmiku strona wyszła identycznie (chodzi o tabele, robione na divach), później postanowiłem sam zrobić taką stronkę i tak jak był żart w filmie, że wszystko się posypało i skleiło z sobą tak stało się u mnie, tylko, że ja nie zapomniałem o komendach float: left; i clear:both; i tutaj pytanie, dlaczego tak się stało?

Czy treść kodu musi być identyczna jak na filmie? Czy mogę, np. na początku dać padding;15px; później width, a na końcu np background color, color itd? Bo zupełnie pomieszałem kolejność jak sam robiłem, ale było identycznie jeżeli chodzi o treść, tylko kolejność pomieszałem... Później coś pozmieniałem tak jak na filmie i wyszło dobrze, także czy mógłby ktoś mi uświadomić czy kolejność musi być cały czas taka sama, czy można sobie mieszać?

Pozdrawiam serdecznie,

PS: Przepraszam, dopiero zaczynam przygodę z programowaniem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 lutego 2019 przez lapa19904 Stary wyjadacz (11,560 p.)
Tylko w niektórych przypadkach kolejność ma znaczenie i pytasz tutaj o kolejność w css. Wrzuć kod to Ci powiem gdzie masz błąd.
komentarz 19 lutego 2019 przez haskii Nowicjusz (170 p.)
edycja 19 lutego 2019 przez Arkadiusz Waluk

No właśnie mój błąd, bo zacząłem oglądać film ponownie i coś tam zmieniać, a mogłem zostawić tak jak było to bym wiedział gdzie popełniłem błąd... Teraz zrobiłem znowu sam bez zaglądania. Pojawił się kolejny błąd, którego nie mogę zlokalizować... Po prawej stronie nie ma tego szarego tła, w którym jest zdjęcie, w którym miejscu jest błąd w kodzie?

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<meta charset="utf-8" />
<title> Nowości filmowe!</title>
<meta name="description" content="Filmy jakich jeszcze świat nie widział" />
<meta name="keywords" content="filmy,nikt nie widział, najlepsze, nowość" />
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

<style>
#container
{
width:1000px;
margin-left: auto;
margin-right:auto;

}
#logo
{
background-color:black;
color:white;
padding:20px;
text-align:center;

}
#nav
{
float:left;
width:120px;
background-color:lightgray;
min-height:620px;
padding:15px;
}

#content
{
float:left;
width:640px;
padding:20px;

}
#ad
{
float:left;
width:160px;
min-height:620px;
background-color:lightgray;
padding:15px;
}
#footer
{
clear:both;
background-color:black;
color:white;
text-align:center;
padding:20px;
}

</style>

</head>
<body>
<div id="container">
<div id="logo">
<h1>Nowości filmowe - Nikt ich nie widział!</h1>
</div>
<div id="nav">
Film1 <br />
Film2 <br />
Film3 <br />
Film4 <br />
Film5 <br />
</div>
<div id="content">
<h2>Bla bla Bla Bla, coś tam sobię piszę, żeby sprawdzić, czy wyjdzie! </h2>
Ciekawe czy mi to wyjdzie, chciałbym bardzo, hehehehehe......
<br /><br />

Musi to wyjść dobrze za pierwszym razem
</div>
<div="ad">
<img src="plac.jpg">
</div>
<div id="footer">
Najlepsze filmy &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone
</div>

</body>

</html>
2
komentarz 19 lutego 2019 przez lapa19904 Stary wyjadacz (11,560 p.)
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to

div="ad"

musisz zapisać czy id="ad" czy class="ad".

Nie pamiętam za bardzo materiałów Mirosława Zelena, też od niego zaczynałem i mimo że jego materiały są nieaktualne to jestem w stanie zrozumieć dlaczego z nich korzystasz. Pamiętaj jednak aby nie stylować elementów po id, a zawsze za pomocą class. ID przeznaczone jest tylko dla jednego indywidualnego elementu i nie służy do stylowania.

Polecam też ograniczyć używanie <br>, a taką nawigację jaką masz zrobić w liście.

Wiem że dopiero zaczynasz ale dobrze jest już na początku trzymać się dobrych praktyk.
komentarz 19 lutego 2019 przez haskii Nowicjusz (170 p.)
A tak szczerze jakbyś mi odpisał, bo napisałeś, że zaczynałeś od materiałów P.Mirosława, jeżeli się wezmę solidnie za naukę, to samodzielnie, bez żadnych szkół, studiów itd jest szansa, że będę potrafił programować, tworzyć strony itd? :P
komentarz 19 lutego 2019 przez haskii Nowicjusz (170 p.)

Poprawiłem, wpisałem przed "ad" id="ad" i znowu jest wszystko sklejone ze sobą, a mam zastosowane float:left;

Help :D 

komentarz 19 lutego 2019 przez lapa19904 Stary wyjadacz (11,560 p.)
Elementy nie mieszczą się na szerokość.

Zastosuj w css box-sizing: border-box; bo do szerokości które podałeś dolicza Ci padding(domyslnie).  Zapoznaj się z

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/CSS/box-sizing

Co do twojego pytania to pewnie że można, sam tak zrobiłem i od roku pracuję na stanowisku Junior Web Dev-a.
komentarz 19 lutego 2019 przez haskii Nowicjusz (170 p.)
Zmieniłem w #content z 20px, na 10px i zadziałało, strona wygląda normalnie, LUL :D
komentarz 19 lutego 2019 przez lapa19904 Stary wyjadacz (11,560 p.)
Tak miałeś 1010px elementów w containerze 1000px. Lepiej było ustawić sobie box-sizing.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 296 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2018 w HTML i CSS przez IkjovskYY Nowicjusz (230 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 263 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2022 w C i C++ przez Kuba Kaleta Nowicjusz (230 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 212 wizyt
pytanie zadane 22 września 2020 w Inne języki przez Filip.D Początkujący (280 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...