• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program do modeli 3D - który wybrać

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
176 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2019 w Grafika i multimedia przez HitMan Użytkownik (850 p.)
Witam

Mam pytanie jak w tytule, szukam jakiegoś darmowego programu do 3d (np do drukarki 3d). Jak narazie próbowałem z freeCAD (ok. miesiąc) i nie wiem czy pozostać przy nim czy go zmienić. Jeżeli chodzi o programowanie, to opanowałem sfml oraz unity.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 17 lutego 2019 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)

Może Blender 3D? Potężne narzędzie i od groma tutoriali w Internecie (zarówno darmowych jak i płatnych). Jeśli już masz jakąś wiedzę na temat tworzenia grafiki 3D w innych programach, to przeskoczysz do blendera bardzo szybko. Program nada się zarówno do drobnych projektów jak i czegoś poważniejszego.  Community też ciekawe i pełne pasjonatów wink

komentarz 17 lutego 2019 przez HitMan Użytkownik (850 p.)
edycja 17 lutego 2019 przez HitMan
W porównaniu z freeCAD pierwsze próby zrobienia czegokolwiek poszły mi fatalnie, więc nie wiem czy sobie poradzę ;)

Edycja:

Zastanawiam się jeszcze nad AutoDesk 123D.
komentarz 6 marca 2019 przez Regis Nowicjusz (100 p.)
Największa różnica między freeCADem a Blenderem jest taka, że Blender oprócz do grafiki 3d, służy również do animacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w Blenderze zrobić swojego Shreka. W CADzie tworzysz sam model, nie zwracasz chyba nawet uwagi na oświetlenie czy materiał. Więc nie licz na to, że Blendera opanujesz w kilka dni, nie mówiąc o godzinach czy minutach. Na opanowanie go potrzeba dużo czasu i doświadczenia. Jednak jeżeli potrzebujesz tylko narzędzia do tworzenia grafiki pod druk, Blender może być trochę na wyrost. To tak, jak byś chciał sekatorem ciąć kartki papieru.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 136 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2021 w Grafika i multimedia przez UnDCl Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 340 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2020 w Grafika i multimedia przez r0wer Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 88 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2018 w Grafika i multimedia przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

93,018 zapytań

141,984 odpowiedzi

321,282 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...