• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zachowywanie danych w input type="text"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
148 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2019 w HTML i CSS przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Witam,

Jak zrobić, aby po odświeżeniu strony w input type="text" było to samo, co przed odświeżeniem.
komentarz 16 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
pytanie zasadnicze - chcesz aby zawsze była tam początkowo jakaś "startowa wartość domyślna", czy jakaś konkretna wartość wpisana przez usera?

Jeśli to pierwsze no to po prostu atrybut placeholder, a jak drugie to tak jak napisał JSHolic, skorzystaj z jakiegoś storage client-side.
komentarz 16 lutego 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
A którego rodzaju tego storage użyć?
komentarz 16 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
do takich rzeczy chyba najlatwiej i najszybciej localStorage. sessionStorage zniknie Ci po skończeniu client-session, IndexedDB jest fajne, ale nieco trudniejsze w obsłudze, a w cookie nie ma to kompletnie sensu bo nie jest to żadna informacja, która powinna być przesyłana w każdym requeście.
komentarz 16 lutego 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
A w php/html się nie da?
komentarz 16 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
localStorage.setItem('name', 'value');

// potem

let data;
try {
  data = JSON.parse(localStorage.getItem('name'));
} catch (err) {
 // error
}

// i przypisanie do value albo placeholder inputa

wydaje mi się, że localStorage ma chyba najprostsze API... znacznie przyjemniejsze niż cookie :)

komentarz 16 lutego 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
A co mam wpisać do name i value?
komentarz 16 lutego 2019 przez niezalogowany
"name" to nazwa, którą chcesz nadać przechowywanej wartości, np. nazwa pola

"value" to wartość, którą chcesz przechowywać (do wyświetlenia w polu tekstowym)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2019 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Na przykład skorzystać ze Storage API.

Gdy użytkownik wypełni input, zapisz jego zawartość do Storage. Po odświeżeniu (czyli właściwie przy starcie aplikacji) sprawdź, czy Storage zawiera dane dla tego inputa - jeśli tak, to uzupełnij go nimi.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2019 w HTML i CSS przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 333 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2019 w HTML i CSS przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 357 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2021 w HTML i CSS przez Nearr Obywatel (1,890 p.)

92,565 zapytań

141,418 odpowiedzi

319,602 komentarzy

61,951 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...