• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dobór odpowiedniej książki o PHP i MySQL.

Cloud VPS
+1 głos
653 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2019 w PHP przez FuzzGod89 Nowicjusz (130 p.)
edycja 14 lutego 2019 przez FuzzGod89

Witam serdecznie!

Poszukuję godnej polecenia książki o PHP i MySQL. Zaciekawiły mnie oto takie dwie pozycje:

1. PHP i MySQL. Dla każdego. Wydanie III -  Marcin Lis
2. PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie V - Luke WellingLaura Thomson

Generalnie jestem Front-End Developerem i chciałbym nieco poszerzyć swoją wiedzę. Jakąś tam już w PHP też posiadam... ale potrzebuje konkretnej pozycji która mi całą tą widzę ładnie poukłada w głowie i odkryje przede mną nowe rzeczy. Ktoś miał jakieś doświadczenia z tymi książkami?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)

Moim zdaniem żadna z tych książek nie jest dobra. Oczywiście jeśli chcesz po prostu pisać kod i nie oczekujesz niczego poza działa​​​​​​, to spoko. Nadadzą się.

Jeśli jednak chcesz robić coś bardzej ambitnego to będzie to wymagać nieco więcej poświęcenia bo obecnie nie ma na rynku jednego dobrego i spójnego kompendium wiedzy na temat PHP.

Podstawą jest ogarnięcie samej semantyki języka, konstrukcji, OOP oraz wzorców projektowych. Potem Composer i jakiś framework.

komentarz 14 lutego 2019 przez FuzzGod89 Nowicjusz (130 p.)
Oczywiście zdaję sobie sprawę że książka nie wyczerpie tematu... ale da mi już jakieś w miarę uporządkowane podstawy... dalej spokojnie sobie już poradzę. Jeśli zaś o frameworkach mowa to skłaniam się jakoś w kierunku Laravela bardziej.
1
komentarz 14 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)
Jeśli Twoje podstawy to mieszanie logiki phpowej z htmlem to rzeczywiście, dzięki tym książkom uporządkujesz wiedzę.
0 głosów
odpowiedź 10 marca 2019 przez niezalogowany
edycja 10 marca 2019
Pierwszą z nich posiadam (wydanie II ) straszna "cegła", ale moim zdanie dużego szału nie ma.
Jest wszystko dobrze opisane, ale to raczej "stara" książka wiele się już pozmieniało - tak mi się wydaje.
Ucząc się nowości i ucząc się z tej książki można się pogubić

Mam też: Ćwiczenia praktyczne php5  - tworzenie stron www III wydanie i odczucia podobne jak wyżej.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 11,067 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 132 wizyt
pytanie zadane 25 października 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez w2 Obywatel (1,110 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 671 wizyt

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...