• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kiedy warto przejść na b2b w 2019?

Cloud VPS
+8 głosów
4,989 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez marcin99b Szeryf (84,410 p.)
Jest do tego jakaś określona kwota brutto?

Wiem że w internecie jest masa artykułów o tym, ale nie chce sie przedzierać przez mase tabelek i obliczeń na kwotach typu 20 tysięcy

Tylko suchą informacje "powyżej jakich zarobków brutto to sie opłaca, w roku 2019"
Biorąc pod uwage dodatkowe koszty b2b, takie jak m.in czas urlopu, księgowość

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2019 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Mam podobny problem, ktoś może ma jakieś informacje? Zastanawiam się przy jakich zarobkach warto przejść na B2B, ponieważ mam miesiąc - dwa na zastanowienie się czy wziąć B2B czy jednak UOP.
komentarz 21 lutego 2019 przez marcin99b Szeryf (84,410 p.)
U mnie podobnie

Z tego co spojrzałem "na własną ręke" to przy 7k brutto wychodzi na mniej więcej równo

Ale to jest zależne od wielu rzeczy, np tego ile będziesz kupował "na firme", bo wtedy masz mniejszy vat
I mimo że teoretycznie dochody masz podobne, to wydatki mniejsze
Ale tutaj specjalistą nie jestem

Z tego co czytałem, to właśnie w okolicach 5k netto polecają się nad tym zacząć zastanawiać
Ale póki podatek dochodowy nie wchodzi w ten wyższy, raczej nie będzie dużej różnicy
No chyba że dużo wydajesz, albo planujesz działalność gdzie posiadanie firmy by się przydało

Ale tak jak wspomniałem, nie analizowałem tego dogłębnie, tylko spojrzałem kilka razy na kilka wpisów na blogach
komentarz 21 lutego 2019 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Mam podobne odczucia, ogólnie ponoć im więcej się zarabia, tym bardziej się to B2B opłaca. Gdzieś widziałem przykład '15k brutto' i tam już rocznie można zaoszczędzić 40-50k.

W każdym razie, wnioskuję po Twojej wypowiedzi, że warto zmienić umowę jeśli pracodawca oferuję UOP w granicach 5-5,5k na rękę (~8k brutto). W takim razie zobaczymy ile zaoferują :D
komentarz 21 lutego 2019 przez Benek Szeryf (93,190 p.)

Z tego co czytałem, to właśnie w okolicach 5k netto polecają się nad tym zacząć zastanawiać

Niby tak, ale B2B ma też pewne haczyki.

1
Poprawisz link? Bo coś nie działa ;/
1
Poprawiłem.
Co do linku wyżej, oczywiście, że trzeba uważać i przede wszystkim wliczyć sobie w koszty chociaż te 30 dni 'urlopowo/chorobowe', Aczkolwiek dużo zależy od firmy, w której się pracuje, u siebie akurat nie mam problemów z zaufaniem. Tak czy siak jestem prawie pewny, że na razie b2b nie opłaci mi się jakoś bardzo.
0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2019 przez dxr Obywatel (1,240 p.)
Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie ponieważ prawo podatkowe jest skomplikowane i głupie. Ostatnio urząd skarbowy pochwalił się, że "bierze się" za takie osoby. Jeśli będziesz wystawiać jedną fakturę do jednej firmy to mogą ci powiedzieć, że to samozatrudnienie i będziesz musiał zapłacić składki ZUS i podatki i wszystko inne OD POCZĄTKU PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI.

Ja nie mam tego problemu bo pracuję dla wielu podmiotów, ale księgowa jednego miesiąca mnie upominała, żebym uważał.

Ogólnie jeśli zarabiasz koło 4000zł na UOP to na B2B zyskasz przez okres niższego zusu, a potem na jedno wyjdzie. Nooo... chyba że jesteś w stanie wygenerować w firmie koszty. Jeśli zarabiasz więcej niż 6000zł to firma się opłaci nawet bez obniżonych zusów.

Podsumowując: idź do księgowej, zapłać 100zł za konsultację i ona wszystko policzy i ci powie. W innym przypadku albo narobisz sobie problemów, albo dołożysz do tego biznesu.
1

Ostatnio urząd skarbowy pochwalił się, że "bierze się" za takie osoby.

Możesz podać źródło?

Jeśli będziesz wystawiać jedną fakturę do jednej firmy to mogą ci powiedzieć, że to samozatrudnienie i będziesz musiał zapłacić składki ZUS i podatki i wszystko inne OD POCZĄTKU PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI.

Ale przecież na B2B opłacasz ZUS i wszystko inne. Dlaczego miałby obywatel płacić coś, za co opłatę uiścił?

komentarz 21 lutego 2019 przez marcin99b Szeryf (84,410 p.)
Może dodatkowy podatek od samozatrudnienia
"Bo przecież to nie firma he he"

Tak jak słyszałem o podatku od zakładania firmy za granicą, w celu uniknięcia podatków

Nie wiem jak jest akurat z tym, ale skądś musi sie brać kasa na 500+ więc rząd ma głupie pomysły
komentarz 21 lutego 2019 przez dxr Obywatel (1,240 p.)

@Benek,  podlinkuję ci źródło jak mi księgowa odpowie na maile. To od niej mam te info. Składek nie uiścił bo masz obniżone przez pierwsze dwa lata. Chyba że nie chcesz z tej ulgi korzystać to wtedy nie masz się czego obawiać, ale też znacznie zmienia się opłacalność przechodzenia na b2b.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 13,559 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,920 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 179 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 451 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Gucci Gaduła (4,580 p.)

93,457 zapytań

142,452 odpowiedzi

322,722 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...