• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra mobilna - javascript?

Cloud VPS
0 głosów
1,217 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2019 w JavaScript przez ziomek7 Obywatel (1,060 p.)
Hej, w javascript mozna pisać gry przeglądarkowe, a za pomocą phonegap aplikacje na telefon. Czy w javascript da się zrobić grę na telefon i żeby była responsywna użyć np. bootstrap? Wstawiając reklamę do takiej aplikacji/gry korzystać po prostu z Adsense czy Admob?

Czy zna ktoś też dobry poradnik to tworzenia gier w javascript czy może też lepiej użyć innego języka?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
a po co Ci bootstrap do gry? To framework bardziej do aplikacji, jakiś adminek itp. Grę napiszesz w js ale nie wiem czy to bedzie takie wydajne... jeśli już to chyba lepszy jest react native, gdzieś widzialem staty.pokazujące niby jego w miarę spoko wydajnosc. Ale moim zdaniem lepiej uderzyć np. w jave czy kotlina, chyba będzie to bardziej wydajne.
komentarz 12 lutego 2019 przez ziomek7 Obywatel (1,060 p.)
A gdzie nauczyć się Kotlina pod względem tworzenia gier?
0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2019 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Nie idź tą drogą. Phonegap ma słabą wydajność gdy sie robi w nim aplikacje mobilne a co dopiero gry.

Ucz się języka pod technologię, nie na odwrót.

Jak już chcesz tego javascript to skorzystaj z Unity, tam można używać JavaScript chociaz nie jestem pewien czy nie jest zalecane używanie c# - w każdym razie większość ludzi używa c# w unity.
komentarz 12 lutego 2019 przez ziomek7 Obywatel (1,060 p.)
Czyli najlepiej nauczyć się C# a potem środowiska unity? A masz może jakieś dobre źródło wiedzy? Może być płatne ale najlepiej w j.polskim.
komentarz 12 lutego 2019 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Unity jest najprostszym rozwiązaniem i na pewno nie złym, ale czy najlepszym to nie wiem. Niestety źródła wiedzy nie mam. Jedyne co mi do głowy przychldzi to Brackeys na youtube ale to anglojęzyczny kanał

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 133 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2019 w Ogłoszenia, zlecenia przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 206 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 282 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2018 w JavaScript przez xjar Nowicjusz (200 p.)

93,456 zapytań

142,451 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...