• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie pliku z serwera FTP - C++

0 głosów
124 wizyt
pytanie zadane 10 lutego w C i C++ przez Sknerus Nowicjusz (120 p.)
Mam problem. Chciałbym po prostu pobrać plik .txt  na dysk (Borland C++ Builder 6). Czy mógłby ktoś dać po prostu kawałek kodu/instrukcję po polsku jak to zrobić? Z góry dziękuję!

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 lutego przez j23 VIP (101,220 p.)
0 głosów
odpowiedź 11 lutego przez adrian17 Mędrzec (178,500 p.)
edycja 11 lutego przez adrian17
To wygląda dość ładnie i współcześnie (...zbyt współcześnie na Buildera 6. Czemu go używasz?), choć też niedojrzale:

https://github.com/embeddedmz/ftpclient-cpp

edit: inną sprawą jest, że FTP to ogólnie rzecz której bym nie chciał robić w C++ie.
komentarz 11 lutego przez Sknerus Nowicjusz (120 p.)

Skorzystałem z tego, działa, dzięki smiley

komentarz 11 lutego przez Sknerus Nowicjusz (120 p.)

@adrian17, Nadal mam problem. Napisałem sobie tylko dla testu mały programik w Code::Blocks. 

#include <iostream>
#include <fstream>
#include "FTPClient.h"

using namespace std;

string zapis;

fstream plik;

int main()
{
    cout << "Co chcesz zapisac?" << endl;
    cin >> zapis;

    plik.open("plik.html",ios::out);
    plik << "<html>" << endl << "<head>" << endl << "<title> TEST </title>" << endl << "</head>" << endl << "<body>" << endl << "<h1>" << zapis << "</h1>" << endl << "</body>" << "</html>";

    FTPClient.InitSession("moj serwer", 21, "moja nazwa", "moje haslo");
    FTPClient.UploadFile("plik.html", "/public_html/plik.html");

    return 0;
}

I wywala |error: 'FTPClient' was not declared in this scope|. Prosiłbym o pomoc, a nie krytykowanie mojego dziwnego sposobu na program smiley :))

komentarz 11 lutego przez Sknerus Nowicjusz (120 p.)
Znaczy wiem, o co chodzi. Bo zadeklarowane jest ,,FTPClient.h'' a w kodzie jest ,,FTPClient''. Tyle że jeśli w kodzie wpisze się ,,FTPClient.h'' to on uznaje to ,,.h'' jako np. ,,.InitSession''
komentarz 11 lutego przez j23 VIP (101,220 p.)

Ktoś tu chyba w klasy nie umie...

int main()
{
	string zapis;

	cout << "Co chcesz zapisac?" << endl;
	cin >> zapis;
 
	ofstream plik("plik.html");
	plik << "<html>" << endl << "<head>" << endl << "<title> TEST </title>" << endl << "</head>" << endl << "<body>" << endl << "<h1>" << zapis << "</h1>" << endl << "</body>" << "</html>";
	plik.close();

	CFTPClient ftp([](const std::string&){ std::cout << strLogMsg << std::endl; });

	ftp.InitSession("moj serwer", 21, "moja nazwa", "moje haslo");
	ftp.UploadFile("plik.html", "/public_html/plik.html");
 
	return 0;
}

 

komentarz 12 lutego przez Sknerus Nowicjusz (120 p.)
edycja 12 lutego przez Sknerus
No nie umie, ale usiłuje się nauczyć (i mu nie idzie). Dzięki!

EDIT: Sorry, że wam zawracam głowę, ale znowu nie działa....

error: 'strLogMsg' was not declared in this scope
0 głosów
odpowiedź 11 lutego przez mokrowski VIP (102,980 p.)
Stosunkowo łatwym rozwiązaniem będzie użycie libcurl. To taki "scyzoryk szwajcarski" do podobnych zastosowań.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 38 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2018 w C i C++ przez mo290103 Obywatel (1,600 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 371 wizyt
pytanie zadane 20 października 2017 w PHP, Symfony, Zend przez Jose Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 131 wizyt
pytanie zadane 10 września 2016 w PHP, Symfony, Zend przez SzinDzeks Początkujący (310 p.)
Porady nie od parady
Nie wiesz jak poprawnie zredagować pytanie lub pragniesz poznać którąś z funkcji forum? Odwiedź podstronę Pomoc (FAQ) dostępną w menu pod ikoną apteczki.FAQ

63,385 zapytań

109,654 odpowiedzi

229,100 komentarzy

44,408 pasjonatów

Przeglądających: 283
Pasjonatów: 20 Gości: 263

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...