• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

inicjalizacja tablic znakowych c++

0 głosów
52 wizyt
pytanie zadane 10 lutego w C i C++ przez xyiiijo Nowicjusz (150 p.)

Witam pisalem kod i natknąlem sie na taki byc moze blachy problem ale nie moglem znalezc odpowiedzi nigdzie w necie wytlumaczy mi ktos czm nie mogo tak zainicjalizowac tablicy znakowej?

char n[5];
 n = "cos";

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 lutego przez RafalS VIP (110,100 p.)
wybrane 10 lutego przez xyiiijo
 
Najlepsza

String literal, czyli napis pomiędzy cudzysłowami jest w C++ typu const char[N], gdzie N to ilość znaków + 1.

Próbujesz zatem zrobić coś takiego:

char n[5];
const char literal[] = "cos";
n = literal;

Czego po prostu robić nie wolno gdyż nie można modyfikować samej tablicy.

Taki zapis:

char n[5] = "cos";

jest możliwy tylko przez pewnego rodzaju uproszczenie, gdyż taka inicjalizacja przebiega w dwóch krokach.Tworzona jest tablica na napis "cos" i dopiero jej wartości są kopiowane do tablicy n, a zapis ten oznacza "skopiowanie" tylko podczas inicjalizacji tablicy znaków. Po utworzeniu tablic nie wolno już w ten sposób przypisywać.

Podobnie jak lista inicjalizacyjna:

int tab[] = {1,2,3}; //wolno
tab = {5,6,7}; //nie wolno

Na cpp.reference można przeczytać coś takiego:

String literals have static storage duration, and thus exist in memory for the life of the program.

String literals can be used to initialize character arrays. If an array is initialized like char str[] = "foo";, str will contain a copy of the string "foo".

 

0 głosów
odpowiedź 10 lutego przez SimiVoid Dyskutant (8,010 p.)
Nie możesz zainicjować tej tablicy, ponieważ ilość znaków które chcesz przypisać nie jest równa ilości zarezerwowanych komórek w pamięci komputera.

W tym przypadku najlepiej byłoby zastosować tablice dynamiczne, a nie statyczne.
komentarz 10 lutego przez xyiiijo Nowicjusz (150 p.)

lecz nawet jak liczba znakow jest dobra to kompilator zwraca blad

 

    char c[4];
    c = "cos";

 

komentarz 11 lutego przez SimiVoid Dyskutant (8,010 p.)
Liczba znaków to 3, a nie 4

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 56 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2018 w C i C++ przez jeden dwa Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 122 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2016 w C i C++ przez Don Corleone Obywatel (1,210 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 154 wizyt
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o odpowiedni tytuł, kategorię oraz tagi.Tagi

63,385 zapytań

109,654 odpowiedzi

229,100 komentarzy

44,408 pasjonatów

Przeglądających: 288
Pasjonatów: 20 Gości: 268

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...