• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CMS - znacie jakiś poradnik?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+2 głosów
580 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Witam, zna ktoś może jakiś fajny poradnik (najlepiej w formie wideo), który omówiłby wszystko odnośnie CMS. Szczególnie chodzi mi o podłączanie go do statycznej strony HTML.

Pozdrawiam.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Rogal Obywatel (1,070 p.)
Wiktor - system CMS generuje kod HTML.

Ty zmeniajac okreslone atrybuty w systemie CMS , automatycznie tworzysz kod HTML nie przejmując się tym.

Jak obsługiwać popularny CMS o nazwie WordPress tutaj masz poradnik :

https://www.youtube.com/watch?v=0nraCpLRiIU
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Dziękuję za odpowiedź, czyli mam rozumieć, że to co do tej pory stworzyłem w samym HTML-u i CSS jest bezużyteczne? I czy dodatkowo przy zmienianiu określonych atrybutów w CMS nie będzie on wypisywał zbyt dużej a zarazem bezużytecznej wartości kodu?
komentarz 8 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Nie jest bezużyteczne, powiedziałbym że jest na tyle lepsze, bo jest uniwersalne. Stronkę w HTML możesz przerobić na szablon do dowolnego CMS, dlatego wszelkie projekty rozpoczyna się od podstaw, a dopiero później wdraża pod wybrany system zarządzania treścią.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Czyli żeby przenieść to co napisałem do tej pory muszę utworzyć własny szablon CMS, bo tak to zrozumiałem. :)
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Rogal Obywatel (1,070 p.)
System CMS generuje w wiekszosci za duzo kodu - to fakt, natomaist druga sprawa jest to, ze robot google dobrze go indeksuje i strony oparte na wordpress maja zazwyczaj wysoka pozycje w wyszukiwarkach.

W WordPress mozesz sobie za darmo zaimplelentowac szablon. Sciagnac, pobrac i dziala !

Jak juz masz taki watek i wpisane dane, to mozesz zmienic recznie w dokuemtach HTML i CSS style tego watku, np chcesz zeby kolumna byla po prawej stronie, a nie po lewej. Albo wyrzucic naglowki lub stopki

Zeby plynnie sie ochodzic z komponentami motywow musisz opanowac troche PHP, ale to po czasie jak opanujesz podstawy. poszukaj w internecie, obejrzyj ten toturial i podobne. Jak cos to wal na PW
0 głosów
odpowiedź 11 maja 2015 przez Kropka1 Użytkownik (520 p.)
Hej,

polecam Ci portal, który współtworzę - http://kenis.pl

Do zobaczenia na kenis.pl

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 257 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 273 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2016 w Systemy CMS przez Głaz997 Bywalec (2,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 429 wizyt
pytanie zadane 12 października 2015 w Offtop przez pjj Gaduła (4,330 p.)

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,677 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...