• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Technikum Informatyczne

VPS Starter Arubacloud
–2 głosów
601 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez roksek Nowicjusz (240 p.)
Witam, jestem w 8 klasie i planuje wybrać się do technikum informatycznego, co powinienem umieć? Składać komputery? Czy tego tam się nauczę?
5
komentarz 8 lutego 2019 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
Słyszałem, że jeśli kandydat potrafi składać rakiety, to patrzą przychylniej podczas rekrutacji. Ale nie wiem jak to teraz wygląda, skończyłem TI już jakiś czas temu. Btw. skorzystaj z wyszukiwarki - temat jest przewijany co 2 dni.
4
komentarz 8 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wyszukiwarka? to przerasta możliwości wielu obecnych tu przyszlych informatykow...
1
komentarz 8 lutego 2019 przez niezalogowany
Jeżeli dla niektórych składanie komputerów to informatyka to dla mnie składanie papierowych rakiet to astronomia :D
komentarz 8 lutego 2019 przez niezalogowany

@roksek, Jestem też w ósmej klasie i z tego co wiem to na informatyce prócz śmieci typu Baltie jest python i c++ więc  masz obraz czego możesz się spodziewać w technikum

1
komentarz 8 lutego 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Python? WOW, u nas tylko cpp w standardzie c98... zero stl :(
komentarz 8 lutego 2019 przez niezalogowany
u nas w podręcznikach mamy pythona ale jeszcze nie przerabialiśmy ,ale z tego co widzę to tylko podstawy i to bardzo słabe podstawy bez pep8 zakres od zmiennych aż do funkcji beż programowania obiektowego tak samo jest z c++. Do tego widząc jak podchodzi do programowania moja nauczycielka od informatyki to aż...... za 5 miesięcy wakacje a ta od poczatku najważniejszy jest Baltie 3 i Scratch do tego nie umie nawet tego wymówić bo wymawia (Baltie) zamiast (balti)
komentarz 9 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
ehh widzę kolejni zajebisci uczniowie ktorzy wola narzekać że nauczyciel źle uczy zamiast wziąć do reki książkę, kurs online czy dokumentacje i nauczyć się samemu... jak chcecie być prowadzeni całe życie za rączkę to dajcie sobie spokój z IT bo tu się trzeba uczyć całe życie a wam się nie chce już teraz... tylko nie gadajcie o braku czasu bo tak może powiedzieć osoba mająca rodzinę, dzieci, pracę itp a nie czlowiek w wieku mlodocianym... żal na to wszystko patrzeć  :(
1
komentarz 9 lutego 2019 przez niezalogowany
ktoś tutaj napisał że nie będzie się uczył bo jest zły nauczyciel???? ja tylko napisałem że gdybym miał uczyć się według podstawy programowej to teraz nie siedziałbym nad Vue tylko siedziałbym nad książką z informatyki i poznawałbym dopiero pythona.
komentarz 9 lutego 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

@Tomek Sochacki, Akurat osoby które uczą się w technikum na tutejszym forum, rozwijają się poza szkołą, narzekamy bo jest na co

komentarz 25 marca 2021 przez Kacpeeer303 Nowicjusz (100 p.)
Tak z innej strony to warto zobaczyć technischools.com najlepsze technikum w Polsce serio i mnie musisz składać komputerów, ale na pewno nauczysz się programować :P

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 lutego 2019 przez niezalogowany
Nie musisz nic umieć. A czy się danej rzeczy nauczysz zależy od ciebie a nie od szkoły.
0 głosów
odpowiedź 8 lutego 2019 przez preprocesor Obywatel (1,300 p.)
Witam. Na pytanie co powinienem umieć brzmi serfować sobie swobodnie po świecie informatyki. Bo wydaje mi się, że jeszcze nie wiesz dokładnie co Cię interesuje. Przeglądać fora, strony dla programistów, blogi o nowych technologiach. Dobrym pomysłem jest uczenie się historii informatyki przynajmniej tej współczesnej. Dowiesz się jakie organizacje tworzą standardy i wydają dokumentacje. Dobrze jest też przeglądać księgarnie informatyczne. Poczytać opinie o książkach zobaczyć kto piszę dobre i czy dużo piszę. Ma w tym w prawe. Też można samemu zaopatrzyć się w jakąś cegłę. Ja na przykład lubię cegły. Albo przynajmniej zobaczyć co mają ciekawego w spisie treści.

Jeśli chodzi o technikum to polecam najpierw dowiedzieć się jakie są dobre w Twoim mieście. Potem sprawdzić próg punktowy. Można też ostatecznie pojechać tam i zrobić rozeznanie. Czemu nie. Jeśli chodzi oto co umieć to najlepiej sprawdzić plan nauczania jakie są przedmioty. Następnie zobaczyć jakie podręczniki realizują te przedmioty dla technikum informatycznego. Sprawdzić ich spis treści. Wszystkie szkoły podlegają ministrowi edukacji więc będą miały to samo. Teraz zgaduje bo w technikum nie byłem. Ogólnie technikum uczy wszystkiego po trochu. Jednak potem wybiera się specjalizacje jedną z trzech i zdaje egzamin zawodowy. Chyba jest część praktyczna i pisemna. Z praktycznej trzeba mieć chyba nawet 70%. Ale nie chce wprowadzać w błąd.
3
komentarz 8 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Dobrym pomysłem jest uczenie się historii informatyki 

...

komentarz 8 lutego 2019 przez preprocesor Obywatel (1,300 p.)
Nie chodziło mi o uczenie jak powstawało liczydło. Tylko bardziej współczesną historię tak XX wieku. Wtedy właśnie powstawały wszystkie organizacje, internet, konsole, gry, telefony. A przede wszystkim wielkie korporacje i organizacje które teraz wydają przeglądarki, rozszerzenia, aplikacje, aktualizacje, standardy i dokumentacje.

Po za tym ja nie uważam, że to wystarczające źródło wiedzy. Bardziej chodziło mi oto żeby zwrócić uwagę, że o informatyce można dowiedzieć się nie których rzeczy z różnych źródeł. Chciałem też zachęcić do poznawania informatyki też od tej strony. Oczywiście nie jak  działają te rzeczy ale żeby mieć punkt zaczepienia, że coś takiego istnieje i gdzie sięgać do źródła. Ostatecznie to jest forum pasja informatyki więc wiedzy na jej temat nigdy dość :)
komentarz 9 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
W sumie racja, jak się studiuje, szczególnie dziennie, to można marnować czas na takie rzeczy.
komentarz 9 lutego 2019 przez niezalogowany

@preprocesor,
 Teraz są dwa egzaminy z dwóch kwalifikacji (ostatnie klasy zdają jeszcze trzy, ale dla młodszych połączono dwie z nich w jedną). Oba pisemne (próg 50%) oraz praktyczne (próg 75%).

0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2019 przez niezalogowany

Masz obecnie dwie kwalifikacje.

EE.08. - montaż.demontaż komputerów, diagnostyka, systemy operacyjne desktopowe, sieci, urządzenia sieciowe, systemy operacyjne serwerowe.

EE.09. - programowanie (np. C++, Python, Java), strony internetowe (HTML, CSS), programowanie webowe (JavaScript, PHP), bazy danych (Access, LO Base, SQL w MySQL/MariaDB).

"Co powinienem umieć? Składać komputery? Czy tego tam się nauczę?"

No trochę znajomości "bebechów" by się przydało i umiejętności posługiwania się wkrętakiem :) Wierz mi, mam kontakt ze szkołami i baaardzo różnie z tym bywa, niektórzy chyba pierwszy raz takie ustrojstwo w ręce trzymali. To zaś, czego się nauczysz, w głównej mierze zależy tylko od ciebie. Bardzo pomoże ci umiejętność korzystania z zasobów Internetu, ale nie na poziomie Ctrl+C, Ctrl+V, tylko szukania i czytania dokumentacji. Zwłaszcza, przy drugiej kwalifikacji, gdzie materiał jest ogromny i nigdy nie wiadomo, co CKE wymyśli na egzamin. Do tego w klasie spotkają się uczniowie swobodnie programujący i tacy, którzy nie mieli z tym nigdy styczności i przez rok nie sa w stanie opanować np. konstrukcji if czy pętli for (to nie żarty). A n-l musi zająć się wszystkimi i dodatkowo rozliczają go ze zdawalności...

0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2019 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
Powinieneś chcieć i musisz sam podejmować decyzje.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 628 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Dareczek123 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
8 odpowiedzi 2,231 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2016 w Offtop przez talerz Początkujący (380 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...