• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak to dziala? (dziwny atrybut path, nazwy styli i troche JS)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
295 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2019 w HTML i CSS przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)

1. Główna strona patreona posiada owy kod, ten kod przesuwa element, zastanawia mnie wartość atrybutu "d" i jak ona działa.

 

2. Niektóre strony posiadają nazwy styli typu "style-234jksd823k", "style-adsfh390uggf" itd. Dlaczego tak wyglądają i jakie prawdopodobnie bilbioteki/frameworki są wykorzystywane aby taki wygląd tym nazwą nadać?

3. nazwy obiektów w JS, chodzi mi o "podłogę" przed własnością obiektu np. "_myVar", co owa podłoga symbolizuje? Czasami widze ich większość ilość np. "___myVar"

4. zapis w JS typu "obj = obj || {} " Rozumiem że zmienna object przyjmuje wartość zmiennej object, a jeśli w danym momencie zmienna obj nie jest zadeklarowana tworzy się pusty obiekt, lecz po co się w ogóle tego używa?

 

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi na te nurtujące mnie pytania :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 lutego 2019 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
wybrane 8 lutego 2019 przez MrxCI
 
Najlepsza
  1. To atrybut z SVG, to po prostu współrzędne rysowanej ścieżki.
  2. Wyglądają tak, żeby nie dochodziło do konfliktu stylów w różnych komponentach. Takie coś może wygenerować choćby CSS Modules, możliwe, że np. styled-components też.
  3. Ta podłoga symbolizuje, że zmienna jest prywatna i nie stanowi część publicznego API. Raczej niewskazana praktyka. A podwójna podłoga… hmm, zmienne wewnętrzne? Np. w Node są predefiniowane __dirname czy __filename.
  4. To było głównie używane do emulowania domyślnych parametrów przed ES6. Dzisiaj de facto nie potrzeba tego wykorzystywać.
+1 głos
odpowiedź 7 lutego 2019 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
Znacznik SVG to format zapisu grafiki wektorowej. To co tutaj wkleiłeś to prawdopodobnie jakaś ikonka, albo logo. Nie wiem, dlaczego ten atrybut jest nazwany "d" ale odpowiada za rysowaną "ścieżkę" / punkty wektorowe, które budują daną grafikę/ikonę. Im bardziej złożona grafika tym kod będzie dłuższy. Takie grafiki robi się w programach do grafiki wektorowej np. Illustrator / Inkscape itp. więc nie próbuj zrozumieć co oznacza kod w tym znaczniku. Da się cokolwiek ogarnąć, jeśli grafika jest bardzo prosta - jakieś kółeczko, czy kwadrat.

 

Piszesz coś o tym, że ta grafika się przesuwa, tak? Więc prawdopodobnie JS przesuwa punkty wektorowe i tym sposobem ikonka jest animowana.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 532 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2020 w C i C++ przez lujasjeden Użytkownik (860 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 349 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2021 w JavaScript przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 164 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2019 w HTML i CSS przez Jan Patryk Kowalski Obywatel (1,880 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...