Uszaonwanie forumowicze ! i pomocy
Krotko i zwiezle opisze moj problem , jakis czas temu pojawil sie u mnie w domu kuzyn^ w celu instalacji monitoringu chaty. Interesuje sie informatyka i lubuje sie w tym. .
zdziwilo mnie jego zachowanie po tym gdy podpial sie bezposrednio do routera kablem sieciowym do swojego komputera. .(twierdzil ze szybciej bedzie mu dygal internet itp..) smiedzialo mi to bo przeciez dobrze tutaj chodzi NET . /
Do sedna ,(katastrofa) w routerze zyxel nie zmienialem hasla administratora poniewaz wczesniej nie mialem pojecia jakie moze miec mozliwosci administrator internetu ... po jakims czasie zaczelo dziac sie najgorsze z laptopem jak nigdy dotad... dziwne komunikaty , udostepnione pliki i foldery. Moj antywirus MCAFEE wykryl w historii zabezpieczen
''Zablokowano podejrzane przychodzace polaczenie sieci : Zrodlowy adres IP178.250.216.1 (MOJ JEST INNY)
Za pomoca komputera o adresie178.250.... usilowano nawiazac polaczenie z portem UDP o numerze 53093 na tym komputerze bez zezwolenia. Zrodlowy adres ip oznacza lokalny serwer DNS..
dzieje sie to co chwile.. podobne komunikaty usiklowano nawiazac polaczenie z portem TCP o numerze 49599 bez zezwolenia...
Nie mam z tym zlodziejem kontaktu / zniknal jak puszek bez slow. dodam ze zmienilem laptopy na nowe i router tez jest juz nowy .. zmienilem w nim haslo administratora, ale i tak mam obawy ze zrobil jakis tunel i moze miec zdalny dostep DNS VPN ..
Zna sie ktos jak temu zapobiec i jakie ustawienia w nowych laptopach najlepiej ustawic ? ktore uslugi(LOKALNE) w systemie wylaczyc ? router zyxel? dodam ze w jednym z nowych laptopow nie moge wylaczyc niektorych uslug /
POMOCY !