• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java - Pobieranie danych typu char z klawiatury Pomoc

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,533 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2019 w Java przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)

Witam 

Jestem studentem informatyki i postanowiłem Na własną rękę nauczyć się języka java. Co prawda miałem zajęcia z javy 

ale mam braki w podstawach więc postanowiłem wziąć się za to od totalnych podstaw. Ostatnio napisałem sobie prosty program 

, który realizuje funkcje kalkulatora oto kod programu:

public class Kalkulator {
    public static void main(String[] args) {
       try {
           Scanner o = new Scanner(System.in);
           int liczba1, liczba2;
           String operator;
           System.out.println(" Podaj pierwszą liczbę do działania ");
           liczba1 = o.nextInt();
           System.out.println("Podaj drugą liczbę do działania");
           liczba2 = o.nextInt();
           System.out.println("Podaj działanie jakie chcesz wykonać");
           operator = o.next();
           o.close();
           switch(operator) {
                case"+":
                   double wynikDodawania = liczba1 + liczba2;
                   System.out.println("Wynik dodawania: " +wynikDodawania);
                   break;
                case"-":
                    double wynikOdejmowania = liczba1 - liczba2;
                    System.out.println("Wynik odejmowania: " +wynikOdejmowania);
                    break;
                case"*":
                    double wynikMnorzenia = liczba1 * liczba2;
                    System.out.println("Wynik mnorzenia" +wynikMnorzenia);
                    break;
                case"/":
                    if(liczba2 == 0) {
                        throw new ArithmeticException();
                    } else {
                        double wynikDzielenia = liczba1 / liczba2;
                        System.err.println("Wynik Dielenia: " +wynikDzielenia);
                        break;
                    }
                case"^":
                    double wynikPotęgowania = Math.pow(liczba1, liczba2);
                    System.out.println("Wynik potęgowania: " +wynikPotęgowania);
           }
       }catch(Exception e) {
           System.out.println("Nie wolno dzielić przez zero.");
       }
    }
    
}

Wszystko działa jak powinno ale chciałbym , żeby zmienna operator , która przechowuje znak działania nie była typu String tylko typu char ale zauważyłem , że gdy używam Scannera to nie ma opcji pobrania wartości typu char.

chodzi o to że na przykład jak chce inta to robię scanner.nexInt() , Stringa scanner.next()  itd. a jak zrobić , żeby pobrać typ char?. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję 

2
komentarz 6 lutego 2019 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Gorąco polecam nauczyć się tego co jest w życiu programisty najbardziej przydatne - czyli googlowania.

W tym przypadku "java scanner nextchar"
komentarz 6 lutego 2019 przez TheFunny Gaduła (3,420 p.)
Gdyby się dało, dałbym 10 plusów do tego komentarza.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 lutego 2019 przez izonik Stary wyjadacz (12,560 p.)
wybrane 6 lutego 2019 przez mn130496
 
Najlepsza

Dawno nie pisałem w Javie, ale chyba trzeba użyć  `next().charAt(index)`.

import java.util.Scanner; 

public class MyClass {
    public static void main(String args[]) {
        Scanner scanner = new Scanner(System.in); 
        char first_char = scanner.next().charAt(0); 
        System.out.print("first_char is equal " + first_char);
    }
}

Oczywiście na miejsce zera w `charAt` możesz wpisać dowolny index.

komentarz 6 lutego 2019 przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)
Wielkie dzięki za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
pytanie zadane 29 października 2016 w Java przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 334 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2020 w C i C++ przez ResCrove Obywatel (1,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,517 wizyt

92,536 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...