• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierwszy program Python!

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
682 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2019 w Python przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
edycja 5 lutego 2019 przez Byczek_

Witam napisałem swój pierwszy troszkę większy projekt w Pythonie i zwracam się do was z prośbą o ocenę go i ewentualnych nakierowań na ulepszenie go :).

EDIT :

A czy da się zrobić aby program nadal się kontynuował po zakończeniu danej czynności tzn. rozmowy itp ?

thing =['Rozmowa', 'Wiadomości', 'Plan lekcji']

plan1 =['Polski', 'Matematyka', 'Historia']
plan2 =['W-F', 'Matematyka', 'Polski', 'WOS']
plan3 =['Polski', 'Matematyka', 'Historia', 'Polski']
plan4 =['Matematyka', 'Informatyka', 'Historia']
plan5 =['W-F', 'Matematyka', 'Historia', 'Polski', 'Polski']

name = input("Podaj swoję imie: ")
print("Witaj, {}!".format(name))
print("Co chciałbyś zrobić? Możesz wybrać:")
for i, thing in enumerate(thing):
    print(i,thing)
print("")
check = int(input("Wpisz 0, 1 lub 2: "))
if check == 0:
    print("Miło mi, że chcesz dziś ze mną pogadać :)")

elif check == 1:
    print("Oto wiadomości dnia: - Szkoła w Kutnie została zamknięta")
    print("Jeśli chcesz więcej informacji - wciśnij 1.")
    more = int(input())
    print("Jaką lubisz partię polityczną?")
    partia = input()
    if more == 1:
        print("Partia {} wygrała wybory!".format(partia))

elif check == 2:
    dzien = input("Wpisz dzień tygodnia(pon,wt,śr,czw,pt): ")
    if dzien == "pon":
        print(plan1)
    elif dzien == "wt":
        print(plan2)
    elif dzien == "śr":
        print(plan3)
    elif dzien == "czw":
        print(plan4)
    elif dzien == "pt":
        print(plan5)
else:
    print("Nie możesz tego wybrać!")
print("-------------")
print("Jeśli jesteś {} zadowolony/a z mojego dziąłania zostaw: + :)".format(name))

 

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 lutego 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Poczytaj o pętlach.
2
komentarz 5 lutego 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
A sam program ok ?
+1 głos
odpowiedź 8 lutego 2019 przez HelloWorld (: Początkujący (470 p.)

to chyba czytelniejsze:

main.py


"""fajnie by było jak bys dodał plik funkcjie.py i do niego dał funkcjie jak ja"""

#importowanie pliku
from funkcjie import * #from zamiast import bo tak nie trzeba pisac np funkcjie.nazwa(argumenty) tylko nazwa(argumenty)

#definicjia tablic
thing =['Rozmowa', 'Wiadomości', 'Plan lekcji']

plan1 =['Polski', 'Matematyka', 'Historia']
plan2 =['W-F', 'Matematyka', 'Polski', 'WOS']
plan3 =['Polski', 'Matematyka', 'Historia', 'Polski']
plan4 =['Matematyka', 'Informatyka', 'Historia']
plan5 =['W-F', 'Matematyka', 'Historia', 'Polski', 'Polski']

#głuwne
try: #jesli cos z tego będzie zle to przejdzie do except:
    name = input("Podaj swoję imie: ")
    print("Witaj, {}!".format(name))
    print("Co chciałbyś zrobić? Możesz wybrać:")
    for i, thing in enumerate(thing):
        print(i+1,thing) #dodaje 1 do i zeby nie bylo 0 tylko 1
    print("")
    check = int(input(""))

    if check == 1:
        print("Miło mi, że chcesz dziś ze mną pogadać :)") #tego nie daje w funkcjie bo są tylko trzy linijki
        dalej = input('kliknij enter aby wyjsc')
        system('cls')

    elif check == 2:
        check2()

    elif check == 3:
        check3()

except: #jesli bedzie błąd w try to wykona się to
    print("Nie możesz tego wybrać!")

#Entery sa zeby odruznialo sie od except

print("-------------")
print("Jeśli jesteś {} zadowolony/a z mojego dziąłania zostaw: + :)".format(name))

funkcjie.py

def check2():
    print("Oto wiadomości dnia: - Szkoła w Kutnie została zamknięta")
    print("Jeśli chcesz więcej informacji - wciśnij 1.")
    more = int(input())
    print("Jaką lubisz partię polityczną?")
    partia = input()
    if more == 1:
        print("Partia {} wygrała wybory!".format(partia))

def check3():
    dzien = input("Wpisz dzień tygodnia(pon,wt,śr,czw,pt): ")
    if dzien == "pon":
        print(plan1)
    elif dzien == "wt":
        print(plan2)
    elif dzien == "śr":
        print(plan3)
    elif dzien == "czw":
        print(plan4)
    elif dzien == "pt":
        print(plan5)

 

komentarz 8 lutego 2019 przez HelloWorld (: Początkujący (470 p.)

a pętle dodaj przed:

while True:
   print("Co chciałbyś zrobić? Możesz wybrać:")

print("Co chciałbyś zrobić? Możesz wybrać:")

dodaj opcję wyjdź:

thing =['Rozmowa', 'Wiadomości', 'Plan lekcji', 'wyjdź']

i dodaj kod:

elif chek == 4: #lub 3 jak nie dodajesz jeden do wypisywania
   break

i tak będzie się za pentlał

dodaj jescze biblioteke os do czysczenia ekranu

from os import *
#komenda do czysczenia ekranu:
#system('cls')

i zrub tak że na koniec każdej funkcji dajesz zmienną input()

instrukcjia

try:

except

w try dajesz żeby wyczysciło i tak samo w except tylko zmienną input fajesz w try:

i tak w każdej funkcji

komentarz 8 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Kto Cię chłopie polskiego uczył?
komentarz 8 lutego 2019 przez HelloWorld (: Początkujący (470 p.)
mam 11 lat dla twojej wiadomości i nie znam jeszcze tak dobrze polskiego

podkreśla mi na czerwono zamieniam
komentarz 8 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

No ok, to na przyszłość:

funkcjie -> funkcje
instrukcjie -> instrukcje
głuwne -> główne
zrub -> zrób
odrużniało -> odróżniało
za pentlał -> zapętlał


partia - party 
dzień - day 
dalej - [zależnie od kontekstu] continue, more, further, keep doing (rób dalej, kontynuuj, podobne do continue)

 

komentarz 8 lutego 2019 przez HelloWorld (: Początkujący (470 p.)
główne i zrób akurat wiedziałem ale PyScripter ma skróty na Alt+O tak samo jak na Alt+Ś
komentarz 8 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
To już lepiej pisać głowne, zrob
komentarz 8 lutego 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)

@HelloWorld (:, Dzieki, ale jeszcze nie uczyłem się o importowaniu ani o funkcji try ale dzięki za poprawienie

komentarz 8 lutego 2019 przez HelloWorld (: Początkujący (470 p.)
nie ma za co
0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2019 przez Todeo Nowicjusz (140 p.)
Petla while na poczatku konczaca na koncu I mozesz zrobic zmienna flag = 1 na koncu po sprawdzeniu co uzytkownik odpowiedzial warunkiem if yes flag = 0 // zakoncz dzialanie programu else (no) flag = 1 // wykonaj jeszcze raz Pozdrawiam :)
komentarz 6 lutego 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
Nie do konca mam pomysl w ktorym miejscu to zrobic :(
komentarz 6 lutego 2019 przez Todeo Nowicjusz (140 p.)
Poczatek to flag = True, nastepna linia while flag, wszystko musisz tabulatorem potraktowac. Na koncu w  linii 44 decyzja = input('np. powtorzyc program? Tak: 1 Nie: 0') linia 45 if decyzja == 1 linia 46 flag = True linie 47 elif decyzja == 0 linia 48 flag = False linia 49 else print (' zle wpisana wartosc, program zakonczyl swoje dzialanie') linia 50 flag = False

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 439 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w Nasze projekty przez Absum Bywalec (2,640 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 798 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2017 w Java przez mar686 Początkujący (350 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 217 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w C i C++ przez Rocket_Turtle Nowicjusz (150 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...