• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto kupić książkę Czysty kod?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
708 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2019 w PHP przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

Czy warto kupić Czysty kod Robert C Martin?, Słyszałem że przykłady są w Java, ucze się PHP i zastanawiam się czy inny język w przykładach nie będzie problemem 

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 4 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 4 lutego 2019 przez `Krzychuu
 
Najlepsza
Tak warto, jest to jedna z lepszych pozycji o programowaniu praktycznie dla każdego programisty niezależnie od języka. Dużo z niej wyniesiesz.
1
komentarz 4 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Co takiego jest ciekawego w tej książce? Pisanie czystego kodu, to (literally) paręnaście zasad, a książka ma ok. 400 stron..
1
komentarz 4 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Moim zdaniem jest tam wiele cennych rad, zresztą nie znam chyba żadnego programisty który by stwierdził, że jest to słaba pozycja... także jesteś pierwszym :) A tak z ciekawości, skoro ją krytykujesz, to czytałeś ją w ogóle :)?
komentarz 4 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Nie krytykuję jej, tylko pytam co w niej jest ciekawego. Stwierdziłem, że zasady pisania dobrego kodu można rozpisać na stronie - dwóch, a książka ma 400, więc nie za bardzo widziałem sensu tej książki.
komentarz 4 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
teoretycznie tak, ale jak ktoś początkujący przeczyta jedną stronę to wydaje mi się, że niezbyt to zapamięta. A jeśli o każdej zasadzie poczyta na kilku stronach to chyba jakoś bardziej wryją się one w pamięć.

A tak po za tym to czy kupiłbyś książkę o 10 stronach :) ? Może 400 to faktycznie nieco za dużo, ale trzeba też na to spojrzeć z nieco innej, bardziej "marketingowej" strony :)
komentarz 4 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Skoro zasady pisania czystego kodu są dla Ciebie jasne i oczywiste na 2 strony to zgaduję że zagadnienia takie jak: EventSourcing, EventStorming, CQRS, Domeny, Bounded Context czy architektura hexagonalna są Ci obce.

Ja po zderzeniu się z kilkoma kursami OOP myślałem, że większość już wiem, mało mnie może zdziwić.

Po zderzeniu się z pie%)06_-$+% wymaganiami biznesowymi oraz DDD stwierdziłem że nie jestem nawet u podnóża góry lodowej.
+3 głosów
odpowiedź 4 lutego 2019 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Warto. To, że przykłady są w Javie nie ma w zasadzie znaczenia. Opisywane są tam reguły, które możesz zastosować w dowolnym języku.
+2 głosów
odpowiedź 4 lutego 2019 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
Jeżeli nie wiesz czy warto to moim zdaniem nie. Napisałeś że uczysz się programować w PHP więc na tym poziomie nic z niej nie wyniesiesz
komentarz 4 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Szczerze, to jesteś pierwszym programistą, który uważa, że nie warto zainwestować w tę książkę :)

Ja uważam że warto, jest to naprawdę zbiór dobrych reguł uniwersalnych dla każdego języka. I to szczególnie dla osób uczących się, bo nierzadko widzę błędy typu złe nazwy funkcji, nadmiar komentarzy itp.
3
komentarz 4 lutego 2019 przez rot18ru Bywalec (2,100 p.)
Do wszystkich wskazówek zawartych w tej książce każdy programista jest w stanie sam dojść poprzez praktykę, a bez praktyki i tak się nic nie zrozumie. Dużo programistów robi sobie krzywdę wpajając różne regułki, a później się na nie powołują bez uzasadnienia.

Przykładem może być tutaj częsta krytyka zmiennych globalnych, a przecież umożliwiają one pisanie czytelnych i prostych rozwiązań, dla mniej skomplikowanych problemów. Ale niedoświadczony programista tego nie zrozumie, bo przeczytał w książce, że zmienne globalne są złe i kropka, i zrobił sobie tym krzywdę.

Sam kiedyś wpadłem w pułapkę regułek programowania i później nie byłem wstanie nic napisać, bo wszędzie widziałem łamanie zasad. Ostatecznie nie twierdzę, że książki o programowaniu są złe, ale uważam, że praktyka zawsze będzie lepsza.
komentarz 4 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

a ja się nie zgodzę, że zmienne globalne to takie super rozwiązanie :)

A co do zasad, to na przykład zasada aby tworzyć sensowne nazwy funkcji i zmiennych jest bez sensu? Albo zasady odnośnie komentarzy? Warto takie nawyki wpajać sobie od samego początku.

Sam kiedyś wpadłem w pułapkę regułek programowania i później nie byłem wstanie nic napisać, bo wszędzie widziałem łamanie zasad.

a dasz jakiś przykład? Bo taką opinię słyszę po raz pierwszy :)

ale uważam, że praktyka zawsze będzie lepsza

owszem, ale to nie ma związku z tematem. Możesz pisać w czasie nauki funkcje typu save(), a potem nagle w pracy zjadą Cię na CR bo okazuje się, że nie potrafisz nawet stworzyć sensownej, czytelnej nazwy funkcji... Lepiej od razu uczyć się, że czasem lepiej poświęcić nawet z 10-15 minut na dobrą nazwę niż potem pisać miliard komentarzy i za rok zastanawiać się co ja kurde miałem na myśli pisząc to... :)

komentarz 4 lutego 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

@rot18ru, pomyśl co jest zasadą a co wyjątkiem od reguł zanim zaczniesz takie rzeczy pisać. Radzę też przeczytać coś o stanie globalnym i kontroli intelektualnej nad kodem. Może to nie być Uncle Bob.

A co do tematu... po przeczytaniu Uncle Boba, warto sięgnąć jeszcze po klasyka. Ostatnio przeglądam taką literaturę https://en.wikipedia.org/wiki/The_Elements_of_Programming_Style książka jest z 1974 :) Już ją polecałem. Zerknijcie na rady. Ani trochę się nie zestarzały choć w samej książce przykłady z Fortranem :) Klasyka rules :)

1
komentarz 4 lutego 2019 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)

@Tomek Sochacki,  Nie napisałem, że nie nie warto inwestować. Sam czytałem, nawet kilka razy, ale z własnego doświadczenia wiem, że na początku mojej kariery przeczytałem ją, ale i tak nic nie rozumiałem. To nie jest książka dla początkującego programisty i na tym etapie szkoda na nią czasu.

Polecam ją z czystym sercem, ale jeżeli jesteśmy już na 'pewnym' etapie i sami umiemy myśleć na temat programowania, a naszymi problemami nie są pytania, czy warto czytać książkę, która jest jedną z najlepszych pozycji o programowaniu.

komentarz 4 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Zmienne globalne? Ok. Mogą być. Jeśli nasze api to jeden plik js/php. Czemu nie.
komentarz 4 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Jeśli nasze api to jeden plik js/php

hmm... spoko... powodzenia w utrzymaniu tego :) No chyba, że mówimy tu o API do jakieś prostej stronki z paroma endpointami to oki, ale jak rozmawiamy o normalnych aplikacjach to nie wyobrażam sobie takiego podejścia :)

komentarz 4 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Miałem na myśli microapi. Express, jeden CRUD, json i koniec.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 434 wizyt
pytanie zadane 7 września 2017 w PHP przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 621 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 874 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...