Czy warto kupić Czysty kod Robert C Martin?, Słyszałem że przykłady są w Java, ucze się PHP i zastanawiam się czy inny język w przykładach nie będzie problemem
a ja się nie zgodzę, że zmienne globalne to takie super rozwiązanie :)
A co do zasad, to na przykład zasada aby tworzyć sensowne nazwy funkcji i zmiennych jest bez sensu? Albo zasady odnośnie komentarzy? Warto takie nawyki wpajać sobie od samego początku.
Sam kiedyś wpadłem w pułapkę regułek programowania i później nie byłem wstanie nic napisać, bo wszędzie widziałem łamanie zasad.
a dasz jakiś przykład? Bo taką opinię słyszę po raz pierwszy :)
ale uważam, że praktyka zawsze będzie lepsza
owszem, ale to nie ma związku z tematem. Możesz pisać w czasie nauki funkcje typu save(), a potem nagle w pracy zjadą Cię na CR bo okazuje się, że nie potrafisz nawet stworzyć sensownej, czytelnej nazwy funkcji... Lepiej od razu uczyć się, że czasem lepiej poświęcić nawet z 10-15 minut na dobrą nazwę niż potem pisać miliard komentarzy i za rok zastanawiać się co ja kurde miałem na myśli pisząc to... :)
@rot18ru, pomyśl co jest zasadą a co wyjątkiem od reguł zanim zaczniesz takie rzeczy pisać. Radzę też przeczytać coś o stanie globalnym i kontroli intelektualnej nad kodem. Może to nie być Uncle Bob.
A co do tematu... po przeczytaniu Uncle Boba, warto sięgnąć jeszcze po klasyka. Ostatnio przeglądam taką literaturę https://en.wikipedia.org/wiki/The_Elements_of_Programming_Style książka jest z 1974 :) Już ją polecałem. Zerknijcie na rady. Ani trochę się nie zestarzały choć w samej książce przykłady z Fortranem :) Klasyka rules :)
@Tomek Sochacki, Nie napisałem, że nie nie warto inwestować. Sam czytałem, nawet kilka razy, ale z własnego doświadczenia wiem, że na początku mojej kariery przeczytałem ją, ale i tak nic nie rozumiałem. To nie jest książka dla początkującego programisty i na tym etapie szkoda na nią czasu.
Polecam ją z czystym sercem, ale jeżeli jesteśmy już na 'pewnym' etapie i sami umiemy myśleć na temat programowania, a naszymi problemami nie są pytania, czy warto czytać książkę, która jest jedną z najlepszych pozycji o programowaniu.
Jeśli nasze api to jeden plik js/php
hmm... spoko... powodzenia w utrzymaniu tego :) No chyba, że mówimy tu o API do jakieś prostej stronki z paroma endpointami to oki, ale jak rozmawiamy o normalnych aplikacjach to nie wyobrażam sobie takiego podejścia :)
93,482 zapytań
142,415 odpowiedzi
322,761 komentarzy
62,895 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj