• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JAVA oparta na klasach, jak to działa?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
133 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2019 w Java przez Seqak Początkujący (420 p.)
Cześć,

Mam bardzo podstawowy problem ze zrozumieniem pewnej kwestii w javie. Do tej pory działałem w C++, myślę, że jak na amatora idzie całkiem ok. Jednak myśląc o rzeczach, które chciałbym robić w odległej przyszłości stwierdziłem, że czas na JAVE.

Nie rozumiem jak i dlaczego wszystko w javie jest oparte na klasach. W C++ tworzymy przykładowy projekt, nadajemy mu nazwę i piszemy w Mainie co trzeba (pomijam kwestię rozdzielenia plików na osobne dla klas itp.  ) Czemu w javie jak tworzymy projekt musi mieć nazwę klasy. Dlaczego każdy przykład w internecie nawet kilku linii kodu jest tworzony w klasach?

Napomnę tylko, że w C++ z OOP idzie mi dobrze, mam drobne problemy z polimorfizmem jeszcze, ale generalnie nie jest źle. Jeśli, ktoś mógłby mi to wytłumaczyć jak to pojąć i zacząć stosować, będę ogromnie wdzięczny.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 lutego 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
wybrane 6 lutego 2019 przez Seqak
 
Najlepsza

Taka jest specyfika języka, w pythonie jeśli chcesz wypisać na ekran Hello World po prostu piszesz

print('Hello World')

i nie musisz opakować tego w funkcję

w C++ kiedy wywołujesz program - wywołujesz funkcję main a w Javie wywołujesz funkcję main znajdującą się w publicznej klasie w danym pliku. I ktoś kto programował wcześniej w np pythonie, js też  może się zdziwić że w C++ trzeba stworzyć funkcję main/

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2019 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)
Dodatkowo to wygląda bardzo przejrzyście. Gdy otwieram projekt w Javie wszystko prezentuje się niezwykle elegancko, a jak piszesz w oparciu o odpowiednie przyzwyczajenia (Clear code) to już w ogóle super.

Java To język totalnie obiektowy, nie wyobrażam sobie pakowania kilku klas do jednego pliku. Podziałaj trochę i sam tak stwierdzisz.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,132 wizyt
pytanie zadane 8 września 2016 w Java przez nemezisso Użytkownik (860 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 6,717 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2016 w C i C++ przez MatrixBMW Początkujący (360 p.)
+4 głosów
2 odpowiedzi 294 wizyt
pytanie zadane 6 września 2018 w Java przez allenkun Początkujący (400 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,618 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...