• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odczyt z pliku za pomocą przeładowanego operatora >>

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
185 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2019 w C i C++ przez Alan Kruszyński Obywatel (1,410 p.)

Chcę odczytać dane z pliku za pomocą przeładowanego operatora ">>". Przeczytałem parę tematów na forach i testowałem różne kombinacje ale nic nie daje rezultatu. Niby się kompiluje bez błędów ale zamierzonego wyniku nie ma, gdy w programie wyświetlam magazyn, jest on pusty, a powinien zostać wczytany wraz ze startem programu. Funkcja wyświetlania na pewno działa jak należy, ponieważ pokazuje obiekty utworzone w programie, nie pokazuje tylko tych które powinien wczytać z pliku.

Tak jest zdefiniowana funkcja

istream & operator >> (ifstream & in, Magazyn & obiekt){
    int i = 0;
    while(!EOF){
        return in >> obiekt.magazyn[i]->nazwa_tow >> obiekt.magazyn[i]->ilosc >> obiekt.magazyn[i]->cena_tow >> obiekt.magazyn[i]->indeks_tow;
        i++;
    }
}

A tak ją wywołuję:

void Magazyn::wczytaj_magazyn(Magazyn & obiekt){ //odczyt z pliku
    ifstream plik("magazyn.txt", ios::in);
    plik >> obiekt;
    plik.close();
}

Jeśli potrzeba innego fragmentu kodu wystarczy napisać, nie trzeba od razu krytykować

komentarz 2 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

Czym jest EOF?

komentarz 2 lutego 2019 przez Alan Kruszyński Obywatel (1,410 p.)
miał być warunek dla pętli "zakończ na końcu pliku"
komentarz 3 lutego 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Yhm, EOF jest chyba sklandikiem jezyka pascal i oznacza koniec pliku, tzn ze dane zostaly wczytane i nie znajduje sie tam nic więcej.

https://www.freepascal.org/docs-html/rtl/system/eof.html
komentarz 3 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
... Ale to C++

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 lutego 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Linia 4 pierwszego przykładu, po pierwszym wejściu w pętlę, od razu z niej wychodzisz return'em. Linia 5 już się z całą pewnością nie wykona.

Linia 3 pierwszego przykładu, nie testuj (bliżej nieokreślonego EOF), tylko stan strumienia in.

Linia 2 drugiego przykładu, utworzenie obiektu std::ifstream, jest tożsame z otwarciem pliku w stanie std::ios::in. Ten ostatni argument jest więc niepotrzebny.

Linia 4 drugiego przykładu, zbędne .close(). Wyjście z zakresu w linii 5, powoduje automatyczne zamknięcie pliku.
komentarz 2 lutego 2019 przez Alan Kruszyński Obywatel (1,410 p.)
A dane dalej się nie wczytują. Nawet jeśli błędna pętla wykonuje się tylko raz to przynajmniej jeden obiekt powinien być wczytany, a tak się nie dzieje
komentarz 2 lutego 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Bo test while(...) jest bez sensu. Powtarzam że powinieneś testować stan strumienia in a nie jakieś wydumane EOF.
+1 głos
odpowiedź 3 lutego 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
std::istream & operator >> (std::istream & in, Magazyn & obiekt)
{
	int i = 0;
	while(in >> obiekt.magazyn[i]->nazwa_tow 
			>> obiekt.magazyn[i]->ilosc 
			>> obiekt.magazyn[i]->cena_tow 
			>> obiekt.magazyn[i]->indeks_tow)
	{ ++i; }

	return in;
}

Podejrzany jest ten magazyn, ale nie wnikam...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 232 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2020 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 598 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2018 w C i C++ przez Sic Dyskutant (8,510 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...