• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka programowania w Java

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
189 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez mati0074 Nowicjusz (120 p.)
Cześć. Jak jeden z wielu szukam szczęści w programowaniu. Postanowiłem, że pierwszym językiem będzie Java. Nauka idzie chyba ok. Same funkcje w javie i jej możliwości są dla mnie zrozumiałe. Obecnie stanąłem w kropce. Uczę się tej Javy z kursu na udemy przerabiam temat po temacie tylko co z tego jak nawet nie wiem czy dany temat będzie mi potrzebny ? Jaki zakres powinienem przerobić, żeby zacząć cokolwiek pisać? Przerobiłem obiektowe programowanie, polimorfizm, tablice teraz uczę się kolekcji no ale to ciągle klepie teorie robię zadania w których implementuje np ArrayListe i to tyle. Koniec końców wpadam na pomysł napisać jakąś aplikacje z tą arrayList ale nie umiem w ogole zacząć pisać. Nie potrafię swoich myśli przelać na kod. W ogóle jest gdzieś może jakaś książka czy strona internetowa z programami które można napisać i są do tego odpowiedzi aby sprawdzić czy to o to chodzi ? Nie wiem no stanałem w miejscu i zniechęciłem się do wszystkiego. Pomyślałem, że zaczne frontend ogarniać przezcież sam HTML CSS I JS to nie musi byc jakis problem. No i spoko przerobiłem kilka odcinków jest fajnie ale szkoda mi czasu który poświęciłem na Jave i mam wrażenie że szukam czegoś innego bo nie potrafie sobie poradzić w problemem jaki napotkalem w backend i nie umiem znależć na to odpowiedzi.

Czy jest ktoś na tym forum kto łopatologicznie mógłby mi w tym pomóc? Ja obrałem sobie kierunek tworzenia aplikacji na telefon w Javie przynajmniej to chciałbym robić. Jakiś nie wiem spis zagadnien javy jakie musze umieć. Wytyczyć mi szlak droge ktorej bede sie trzymał aż w końcu pojmę to wszystko zatrybi to w mojej głowie i na nowo powróci radość z programowania.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 lutego 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
Mój znajomy uczył się javy. Powiem Ci tak, żeby się nauczyć trzeba robić do skutku. Ja sam robiłem gry przy użyciu C# i Unity3D. Nie łudź się na to że od razu napiszesz GTA V. Napisz może najpierw coś w stylu soundboard ? Jeśli jednak uważasz że Java to jednak nie to i Ci to nie wchodzi to masz dwie opcje:

1.Uczyć się do skutku, ćwiczyć, pytać ludzi itp.

2. Poddać się i przejść na np C# lub jakieś c++.

Może jeszcze za szybko na samodzielne programowanie ? Spróbuj kod czyjś pobrać i przerobić ;). Ja sam robię strony, front i back sam ogarniam. Mam podobny problem... nie wiem jak brać się za stronę. Zazwyczaj kończy się na np przepisywaniu (nie do końca to przepisywanie bo sam pisze a nie przepisuje) google, youtube czy innych rzeczy. Brakuje mi weny, twórczości. Mam założenie że to i tak mi nie utrudni pracy w przyszłości, ponieważ klient zazwyczaj wie jak ma wyglądać strona. Jak chcesz więcej czegoś się dowiedzieć lub jak będziesz chciał pomocy w html, css itp to pisz np na discorda do mnie MiszczuBD#1898 .

Pozdrowionka ;)
komentarz 2 lutego 2019 przez mati0074 Nowicjusz (120 p.)
Tylko co mi da przeniesienie się z Javy na C# czy C++ ??
komentarz 2 lutego 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
Nic Ci nie da. Powiedziałem o tym tak żebyś wiedział że java to nie jedyny język.
+1 głos
odpowiedź 2 lutego 2019 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Ja się nie dziwię, że stanąłeś w miejscu przy kolekcjach, które to są zamotane w Javie.
Co to był za pomysł na Twoją aplikację? Trochę nie mogłem wyczuć na jakim poziomie jesteś.

Jak brakuje Tobie obycia z samym językiem, pomimo wiedzy teoretycznej, to polecam strony typu codewars, gdzie najprostsze zadania mają na celu przećwiczyć składnie. Oglądaj też kod jak ludzie rozwiązali problem w lepszy/inny sposób (chociaż możesz pomijać na razie rozwiązania oparte na steamach). Możesz poszukać też strony i książki z zadaniami i rozwiązaniami.

Jak jesteś już obyty trochę z Javą, a problem polega na tym, że nie masz pomysłu lub nie wiesz jak zbudować coś większego to po prostu zacznij robić aplikację na androida. Frameworki mają to do siebie, że pokazują/wymuszają jak coś robić. Weź jakiś kurs i zrób podobną aplikację.

Pamiętaj im wcześniej zaczniesz pisać kod tym lepiej. Ucz się zagadnień na równolegle z tworzeniem aplikacji.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 248 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2018 w C i C++ przez Padoski Użytkownik (990 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,222 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 183 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Marek94 Początkujący (290 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...