• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[PHP] Problem z "printem"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
438 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2019 w PHP przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)

Witam,
Jako że jestem młodym osobnikiem (13lat) to nie za dużo umiem. Tworzę strony od dawna. Zaawansowane też były (nawet projekt podróbki youtube był haha). Jednak od rana dziś mam problem. Mam tu simple kod na szukanie nazw np: filmów które mają literkę lub słowo które podał użytkownik. Wszystko działa. Niestety jak wiecie PHP printuje w rogu. Szukam od 3 godzin odpowiedzi w internecie jak zrobić by ta lista była printowana w divie o klasie np; "tutaj". Znajomy pomagał mi ale kod który on zrobił nie działał. Może wy mi pomożecie ? 

kod:
(Nie dałem loginu itp z wiadomych przyczyn haha. Chcę byście to przerobili lub powiedzieli dokładnie co mam zrobić, lub dali linka do artykułu)

<?php


    $pol = @new mysqli(' ', ' ', ' ', ' ');

    if($pol->connect_errno == 0)
    {
        if(isset($_POST['nazwa']))
        {
            $nazwa = $_POST['nazwa'];

            $lol = mysqli_query($pol, "SELECT * FROM szukaj WHERE nazwa LIKE '%$nazwa%'");
            if($lol->num_rows > 0)
            {
                $row = mysqli_fetch_assoc($lol);
				echo $row['nazwa'].'';
            }
        }
        $pol->close();
    }
?>

 

1 odpowiedź

–2 głosów
odpowiedź 2 lutego 2019 przez niezalogowany
Co to znaczy "printuje w rogu", bo po podbazowsku nie rozumiemy (czy to coś jak "kara stojąca na kornerze")?

Jak chcesz aby lista były wypisywana (po podbazowsku "printowana") w danym bloku, to umieszczasz kod w tym bloku.

Masz też problem w liniach 15 i 16, ponieważ wyświetlasz tylko nazwę jednego filmu. Z tego względu twój kod nie jest "simple", ale "stjupid".
komentarz 2 lutego 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)

pomijając fakt że wyświetlam jeden film. Chciałbym jasnej odpowiedzi. chodzi o to że jak "wypisuje" mi np; alamakota to jest to w lewym górnym rogu strony a chcę by było w bloku "tutaj". Jaki kod mam dać w bloku ?  

<div class="content">

<div class="tutaj">

rozumiem że w tym miejscu ma być kod

</div>

</div>

Nie chcę być nie miły ale uważam że Pani (wnioskuję po nicku) zachowała się w stosunku do mnie bardzo chamsko. Jestem młodym programistą i chcę się uczyć a osoby takie jak Pani zamiast mi pomóc wyzywają mnie od "podbazy" i mówią że mój kod jest "stjupid". Pomijając fakt że mam dopiero 13lat. Jeszcze te specjalne tłumaczenia jakbym był kimś obcym i nie rozumiał. Nie uważam ze robię dobrze dodając słowa ang. do j.pol. ale my mówimy o programowaniu więc nie sądzę by ktoś mówił tu wypisywanie zamiast po prostu print. Pani wypowiedz nie była przydatna w tym temacie. Na przyszłość proszę aby Pani udzielała się wtedy kiedy może naprawdę pomóc. Nie jest Pani ekspertem, świadczą o tym Pani pytania na temat bazy danych. Jest Pani nie wychowana ponieważ nawet nie podziękowała osobie za odpowiedź a tym bardziej świadczy o tym Pani ogólne zachowanie na tym forum i stosunek wypowiedzi..

Pozdrawiam.

 

komentarz 2 lutego 2019 przez niezalogowany
edycja 2 lutego 2019

No i umiesz po polsku, a nie jakimś dziwnym żargonem. To co ci napisałam: wstaw kod w tego diva, w którym chcesz wyświetlić wynik zapytania do bazy. Co prawda będziesz miał "spagetti" na stronie, ale - jak sam napisałeś - jesteś początkujący i to na początek wystarczy. Jak więc widzisz, moja odpowiedź była jak najbardziej na temat i - co ważne - przyniosła skutek, bo napisałeś zupełnie inaczej: poprawnie, a nie jakieś "śmichy-chichy" typu "haha". Chcesz być poważnie traktowany, zachowuj się poważnie.

Pytanie na temat baz danych zadałam jedno Uzyskana odpowiedź (też jedna) nic niestety mi nie powiedziała.

A tak z ciekawości - co to znaczy "printuje w rogu"? Jak sam stwierdziłeś nie jestem ekspertem (szczególnie w zakresie baz danych), wiec zawsze warto się czegoś dowiedzieć. Zwłaszcza, że poniekąd twoje pytanie związane jest też z bazami danych.

komentarz 2 lutego 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
"printuje w rogu" miało to znaczyć ze po wykonaniu kodu w php wykonuje się "print" czyt. wypisuje na stronie.(oczywiście jak tego chcemy). Możemy dać np; że jeśli wszystko jest okej i się wykonało to wypisuje nam "true". Jednak mój problem polega na tym że jak na stronie mam np; logo i inputa czyt. formularz do szukania to takie "true" wypisuje się nad nimi w lewym rogu. Więc skoro print oznacza wypisać a w rogu oznacza że coś jest w rogu  czyt. narożniku. To zdanie oznacza "coś zostało napisane w narożniku naszej strony"
komentarz 2 lutego 2019 przez niezalogowany
Napisałeś " Niestety jak wiecie PHP printuje w rogu". No nie zawsze, "printuje" tam, gdzie chce programista (gdzie go umieścił). Oczywiście, że na etapie produkcyjnym można wyświetlać zmienne przed zawartością reszty strony, ale nie zostawia się tego tak na gotowej stronie. Wstawiłeś już swój kod w diva?
komentarz 2 lutego 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
Czyli mam rozumieć że kod php ma być w bloku w którym chce aby się to wyświetlało ?
1
komentarz 2 lutego 2019 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)

@basia_kier, To, że ktoś napisał, że ma 13 lat, nie oznacza, że jest idiotą. Traktowanie z góry tylko i wyłącznie  ze względu na wiek jest chamskie, tym bardziej, że kolega zadał tutaj konkretne pytanie. A jeśli "haha" jest dla Ciebie tak drażniące i absurdalne, to najlepiej skorzystać z opcji zamknięcia przeglądarki.

Jeśli ktoś ma pasję, to powinniśmy go wspierać, nieważne czy ma lat 13 czy 53.

 

komentarz 2 lutego 2019 przez niezalogowany
Odpowiedź dostał, a POPRAWNE komunikowanie się jest też ważne. Nie traktują go z góry bo ma 13 lat, ale za formę "pytania". Jeśli dla ciebie "haha" ni z gruszki, ni z pietruszki i jakiś dziwny "pidżin" nie mają znaczenia, to może ty zamknij przeglądarkę. Wiedziałeś od razu co to znaczy "printować w rogu"? Forum jest OK, ale należy dbać o jego poziom.
1
komentarz 2 lutego 2019 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Tak, domyśliłem się co może oznaczać printowanie w rogu. Bo jak wiemy, printować oznacza wypisywać na ekran. "W rogu" zaś, oznacza, że ten tekst znajdzie się w którymś z rogów przeglądarki. I teraz już łatwo się domyślić, że gdy wykonujemy skrypt PHP to nie wypisze on tekstu w dolnym rogu, ani prawym rogu, tylko w lewym górnym. Tak oto zagadka została rozwiązana.

A ja uważam, że skoro pytanie można zrozumieć (pomimo haha), to poziom forum nie zostaje zaniżony.
1
komentarz 3 lutego 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Proszę zachować poziom dyskusji i ograniczyć zwroty pokroju

Z tego względu twój kod nie jest "simple", ale "stjupid".

gdyż to nic nie wnosi, a powoduje niepotrzebne spięcia.

Nie znaleziono podobnych pytań

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...