• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

APLIKACJA Qt C++ - pomoc teoretyczna PROSZE!

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
332 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2019 w C i C++ przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Witam, przejdę od razu do problemu. Mam 15lat, nauczycielke od informatyki umiejącą ledwo podstawy worda i powerpointa, uczę się programowania od ponad roku, obecnie chcę już na poważnie ogarnąć, ugruntować swoją wiedzę i mieć solidny wpis do portfolio - piszę aplikację  o zarządzaniu domowymi zapasami, ogólnie preperring.

Przygotowany mam cały projekt, rozpisane w czystym konsolowym c++ wszystko mniej więcej, i chcę teraz zacząć przenosić ją na prawdziwą okienkową aplikację w Qt. Nie wiem zbytnio jak się za to zabrać, no o ile z przeniesieniem funkcji i tego wszystkiego do Qt to może jeszcze jakoś pójdzie, to za to nie mam bladego pojęcia co do:

- baz danych, przechowywania produktów w bazie danych

- łączenia się z internetem, satelitą, serwerami aplikacji,

- wypuszczeniem (wydaniem) skończonej aplikacji i przeniesienie jej na androida i linuxa

Jest jakaś dobra duszyczka która by mi pomogła teoretycznie z tymi zagadnieniami? Jak to wszystko funkcjonuje i wgl jak powstają i działają duże aplikacje. Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 lutego 2019 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
wybrane 4 lutego 2019 przez XezolPL
 
Najlepsza
Witam,

polecam zapoznać się z przykładami: http://doc.qt.io/qt-5/all-examples.html. Według mnie dokumentacja Qt jest bardzo dobra i przyjemnie się jej używa. Postaraj się wyszukiwać rozwiązań, podobnych w netcie a następnie implementuj je do swoich potrzeb. Tutaj przykład https://evileg.com/en/post/62/ (czytanie danych z bazy danych a następnie wyświetlenie jej w QTableView). Co do urządzeń mobilnych to polecam zapoznać się z QML(moduł Qt http://doc.qt.io/qt-5/qtqml-index.html) bo czyste Qt/C++ jest bardziej używanie do aplikacji desktopowych. Od siebie dodam że nie ma się porywać z motyką na księżyc. Jeśli na początku nauki z programowania zadasz sobie rozbudowany projekt a nie posiadasz odpowiednich umiejętności to szybko się zniechęcisz. Postaraj się wyodrębnić projekt na części np. obsługa bazy dancyh, tworzenie layout i widgets, QML, moduł QtNetwork itp. po części ogarniając dany temat. Po przyswojeniu tego postaraj się łączyć tą wiedzę tworząc ten rozbudowany projekt.
komentarz 4 lutego 2019 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Ok, dziękuję, zrobię tak jak mówisz podzielę sobie ten projekt na mniejsze fragmenty, pierwszym będzie ogarnięcie baz danych, wybrałem MySQL'a bo jest kurs u Zelenta :D. Myślisz że będzie on dobrym rozwiązaniem wraz z backendem w PHP'ie? Czy może lepiej nada się tu ruby?
komentarz 4 lutego 2019 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
Polecam Ci zająć się bazami danych w kursie Zelenta tak by wiedzieć o co w tym chodzi. Do końca nie wiem po co tutaj PHP czy Ruby(ale nie znam założeń projektu). Co do połączenia sql i Qt : http://doc.qt.io/qt-5/sql-programming.html
komentarz 5 lutego 2019 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Właściwie ja też nie wiem po prostu chcę wsadać z programu informacje do bazy i jeszcze tą baze zabezpieczyć. Chyba można to c++ napisać ale nie wiem co wybrać. Co do Zelenta tak, już na 4 poradniku jestem, w sumie pasuje mi do projektu.
+1 głos
odpowiedź 2 lutego 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie mam bladego pojecia w jakim sensie? Nie wiem jak zaplanowac baze danych, nie wiem jak pobierac dane przy pomocy Qt, czy nie wiem jaki jezyk do tego wybrac itd.

Jezeli chodzi o laczenie sie z serwerem, to samo Qt dostarcza przykladow, a na internecie tez jest tego sporo.

http://doc.qt.io/qt-5/qtcpsocket.html#details

W jakim sensie, polaczyc sie z satelita i po co?

Jezeli kompilujesz kod w QCreat' orze, to pry pobieraniu mozesz wybrac modulu jakie chcesz pobrac i kompilatory. Miedzy innymi GCC itd, i tam przy okazji mozliwosc kompilacji na Androida. Co do linuxa, to bedziesz musial raczej skompilowac na VM, albo zainstalowac sobie obok windowsa i skompilowac. Jak itd tez masz na stronie Qt

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,111 wizyt
pytanie zadane 11 października 2016 w Egzaminy zawodowe przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 777 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2016 w C i C++ przez niezalogowany

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...