• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Witam ,jak w c++/cmd wrócić do poprzedniej ścieżki ??

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,075 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2019 w C i C++ przez Konrad Gałach Użytkownik (880 p.)
edycja 2 lutego 2019 przez Konrad Gałach

Witam ,jak w c++/cmd wrócić do poprzedniej ścieżki ??

edddit:::::

napisałem taki kod i oto to nie działa 

po linijce system("cd in"); ścieżka powinna się zmienić na:

C:\Users\user\Desktop\path\in

ale skoro nie to po linijce system("cd ..");

powinno ścieżka powinna się zmienić na  

C:\Users\user\Desktop

 

#include <iostream>
#include <windows.h>
using namespace std;

int main()
{
    system("cd in");
    system("dir");

    system("pause");
    system("cd ..");
    system("dir");

    return 0;
}

 Volume in drive C is Windows
 Volume Serial Number is D2EC-D90E

 Directory of C:\Users\user\Desktop\path

02.02.2019  13:10    <DIR>          .
02.02.2019  13:10    <DIR>          ..
02.02.2019  12:58    <DIR>          bin
02.02.2019  13:02    <DIR>          in
02.02.2019  13:10               210 main.cpp
02.02.2019  12:58    <DIR>          obj
02.02.2019  12:44             1 097 path.cbp
02.02.2019  13:06               116 path.depend
               3 File(s)          1 423 bytes
               5 Dir(s)  864 903 860 224 bytes free
Press any key to continue . . .
 Volume in drive C is Windows
 Volume Serial Number is D2EC-D90E

 Directory of C:\Users\user\Desktop\path

02.02.2019  13:10    <DIR>          .
02.02.2019  13:10    <DIR>          ..
02.02.2019  12:58    <DIR>          bin
02.02.2019  13:02    <DIR>          in
02.02.2019  13:10               210 main.cpp
02.02.2019  12:58    <DIR>          obj
02.02.2019  12:44             1 097 path.cbp
02.02.2019  13:06               116 path.depend
               3 File(s)          1 423 bytes
               5 Dir(s)  864 903 860 224 bytes free

Process returned 0 (0x0)   execution time : 5.453 s
Press any key to continue.

2
komentarz 2 lutego 2019 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
???
1
komentarz 2 lutego 2019 przez Programeł Gaduła (3,500 p.)

@Konrad Gałach,  
Serio, takie pytanie na forum ? 
Wystarczy wpisać w Google np: "cmd poruszanie sie po plikach ".

komentarz 2 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Edytowane.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 lutego 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
cd/
komentarz 2 lutego 2019 przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
Lub cd..
0 głosów
odpowiedź 2 lutego 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
edycja 2 lutego 2019 przez Hiskiel

cd.. wraca do poprzedniego katalogu

C:\Windows\System32> cd..
C:\Windows>

pushd - dodaje aktualną ścieżkę na stos ścieżek i przechodzi do tej podanej

popd - wraca do ścieżki z stosu i usuwa ją z niego

C:\Users\Admin\Desktop> pushd C:\Windows
C:\Windows> popd
C:\Users\Admin\Desktop>

-----------------------
C:\Windows> pushd D:\asd
D:\asd> pushd A:\SierotkaMarysia
A:\SierotkaMarysia> popd
D:\asd> popd
C:\Windows>

 

@EDIT

W C++ nie używaj system..

http://www.cplusplus.com/reference/fstream/fstream/

https://en.cppreference.com/w/cpp/header/filesystem

 

Tylko tyle, a możesz zrobić to wszystko (i wiele, wiele więcej) i to zgodnie z standardem, z większą kontrolą, etc.

komentarz 2 lutego 2019 przez Konrad Gałach Użytkownik (880 p.)
int patch_in(string folder)
{
    const char *c = folder.c_str();
    chdir(c);
}
int patch_up()
{
    system("cd ..");
}

sorki ,jak poprawnie napisać tą drugą funkcje tak żeby ze ścieżki znikła nazwa folderu ????

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 413 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2019 w C i C++ przez Konrad Gałach Użytkownik (880 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 316 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2022 w C# przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 1,672 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Łukasz Badyła Nowicjusz (140 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...