• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Vue] mutowanie obiektu data w rodzicu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
262 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2019 w JavaScript przez Bakr Mądrala (6,850 p.)

Witam,

Jak zmienić wartość obiektu data w rodzicu (plik App.js). 

Struktura

- App

  --Sidebar

    --todoList

      --todoModal

Po kliknięciu w element np. w todoModal powinna podmienić się wartość activeMonit na true:

  data() {
    return {
      activeMonit: false,
      changed: false
    };
  }

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2019 przez niezalogowany
wybrane 2 lutego 2019 przez Bakr
 
Najlepsza

Najładniej: eventBus (jeśli czujesz, że przez dużą liczbę emiterów/listenerów robi się bałagan, warto zainteresować się vuex)
Od biedy: można pociągnąć custom events w górę drzewka komponentów.

komentarz 3 lutego 2019 przez Bakr Mądrala (6,850 p.)

Napotkałem dość dziwny problem:

EventBus.$on('activeMonit', function (monitStatus) {
      alert(monitStatus)
      this.activeMonit = monitStatus;
      alert('testqq: '+this.activeMonit)
    });

Wynik:

true,

testqq: true

 

Z tego wynika, że wartość jest podmieniona, natomiast w Vue Devtools nadal pozostaje stara wartość. 

komentarz 3 lutego 2019 przez niezalogowany
Pytanie jaki kontekst ma `this`?

1. Użyj arrow function w callbacku $on
2. Upewnij się, że &on podpinasz w `mounted` albo `created`
0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2019 przez niezalogowany

nie jestem pewien czy o to ci chodzi ale chyba 

v-on:click='activeMonit = !activeMonit'

 

komentarz 1 lutego 2019 przez niezalogowany
halo? może jakaś odpowiedź czy działa czy nie?
komentarz 2 lutego 2019 przez Bakr Mądrala (6,850 p.)
Działa tylko w obrębie komponentu, a pytanie dotyczy tego jak zmienić wartość w rodzicu
2
komentarz 2 lutego 2019 przez niezalogowany
chcesz dzieckiem zmienić rodzica? to polecam obejrzeć to https://youtu.be/5pvG6fzkdFM?list=PL4cUxeGkcC9gQcYgjhBoeQH7wiAyZNrYa&t=1 tak wlge to polecam ci obejrzeć cały jego tutorial koleś wykonał naprawdę dobrą robotę :) ja sam jestem na 30 odcinku i jestem pod wielkim wrażeniem jaki talent do tłumaczenia różnych rzeczy ma ten gościu :)
komentarz 2 lutego 2019 przez Bakr Mądrala (6,850 p.)
Dzięki, na pewno skorzystam :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 218 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2019 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 267 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2019 w JavaScript przez kordix Gaduła (3,910 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 74 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...