• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak dodać rekord w phpmyadmin?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,321 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2019 w Sieci komputerowe, internet przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
zamknięte 30 stycznia 2019 przez zerakot
Witam,

Mam pytanie - jak dodać do phpmyadmin rekord z nowymi danymi np. jak przy logowaniu: id, nazwa, hasło
komentarz zamknięcia: Znalezienie odpowiedzi

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2019 przez obl Maniak (51,280 p.)
Najpierw to musisz sobie stworzyć bazę danych a później utworzyć tabelę z odpowiednimi polami. Możesz to zrobić w trybie graficznym lub za pomocą kodu SQL. Dopiero jak masz już bazę danych i tabelę to możesz coś do danej tabeli dodać.
komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Ja już mam bazę i tabelę, ale chcę teraz do niej dodać kolejny rekord
komentarz 30 stycznia 2019 przez obl Maniak (51,280 p.)
No to jak masz bazę danych i tabelkę (rozumiem, że sam zrobiłeś) to przecież wstawienie rekordu do bazy jest bardzo proste, no chyba, że chcesz to z poziomu PHP zrobić to wtedy musisz poczytać sobie o PDO (PHP Database Object) i to wykorzystać najpierw do połączenia się z bazą danych, później musisz stworzyć sobie odpowiedni formularz HTML, który wyśle np metodą POST dane do skryptu PHP a ten załaduje to do bazy danych.
0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Na przykład:

INSERT INTO table_name VALUES (value1, value2, value3, ...);

 

komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Ale ja chcę za pomocą interfejsu graficznego.
0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2019 przez niezalogowany
Po twoich pytaniach z ostatnich minut widać, że chcesz zrobić prosty system logowania. Może tak: wrzuć kod (html/php) i opisz dokładnie co ma się dziać. Bo tak po fragmencie to nie dojdziemy do rozwiązania.
komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Już system mam zrobiony, ale teraz robię takie coś na wzór notatek użytkownika
komentarz 30 stycznia 2019 przez niezalogowany
Jak wygląda baza? Tabela i pola? Czy dodajesz rekordy przez PHP?
komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Ja chcę za pomocą bazy danych(tej na internecie) to zrobić, a nazwa bazy: WWW,

tabeli: user
komentarz 30 stycznia 2019 przez niezalogowany
Dobra. Baza WWW, tabela user. Co znaczy baza na internecie? Pola w tabeli to id, nazwa, haslo. Jakie typy pól. Czy id jest autoinkrementowane? Czy wrzucasz przy pomocy PHP, czy też SQL-a przez PHPMyAdmin, czy interfejsu graficznego PHPMyAdmin?
komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Interfejsu graficznego używam, ale nie rozumiem po co są te info jak nazwa bazy i tabeli. Myślałem, że jednym przyciskiem mogę to zrobić. No ale ok baza w internecie jako localhost/phpmyadmin, id jest autoinkrementowane, pola tabeli: id, login, password.
komentarz 30 stycznia 2019 przez niezalogowany

Info o nazwach bazy i tabeli jest ci potrzebne jak chcesz wprowadzać rekordy via PHP lub skryptu SQL. W przypadku interfejsu graficznego wystarczy wybrać kliknięciem bazę i tabele i już możesz wprowadzać.

BTW. Baza nie jest w internecie, lecz na twoim lokalnym komputerze.

komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
edycja 30 stycznia 2019 przez zerakot

Już robiłem, ale jeśli mógłby pan rzucić okiem na to:

<form action="#" method="post">
Tytuł: <input type="text" name="tytol" /><br />
</form>

<?php
$tytol = $_POST['tytol'];
$connect = mysqli_connect('localhost', 'root', '', 'WWW');
$zapytanie2 = 'insert into user value(null, null, null, "'.$tytol.'")';
$wynik = mysqli_query($connect, $zapytanie2);
?>

Już nie pokazuje błędu, ale nie działa. Moje kolumny to: Id, login, password, ulubione (przyda to się w $zapytanie2)

komentarz 30 stycznia 2019 przez niezalogowany

Jak wysyłasz formularz? Bo nie ma tu przycisku submit. Nie musisz pisać action jak przetwarzasz na tej samej stronie, albo daj action='"". Do której kolumny wstawiasz tytol (BTW. popraw tego ortografa w linii 2, bo aż razi....)? nie mozesz dać tyle razy null w zapytaniu, bo nie masz, aż tylu kolumn autoinkrementowanych. Jezęli chcesz wstawić tylko do ulubionych (a pozostałe kolumny mogą być puste lub AI) to popraw zapytanie:

$zapytanie2 = 'insert into user(ulubione) value("'.$tytol.'")';

 

komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)

Mam submit action="#". Ortografa nie zauważyłem.laugh

Jednak chcę zrobić, aby pokazywało nie tylko ulubione, ale też login i password, ale one są formularzem($_POST) przekazywane do innego pliku, więc czy da się zrobić  $_POST do dwóch plików?

komentarz 30 stycznia 2019 przez niezalogowany
Najlepiej daj cały kod.
komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)

Ulubione:

<!DOCTYPE HTML>
<html lang= "pl">
<head>
<meta charset = "utf-8" />
<title> Zaloguj</title>
<meta name="description" content= test2 />
<meta name= "keywords"content="Cytaty.pl" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content= "IE=edge,chrome=1" />
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
	<link rel="stylesheet" href="style2.css" type="text/css"/>
	<link rel="stylesheet" href="linki.css" type="text/css"/>
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Sarabun" rel="stylesheet"> 

	
	
	
</head>
<body>

	<div id="menu">
	
		<div class="klocekmenu">
			<a href="glowna.php" title="Nieobejrzane" name="kloc">Nieobejrzane</a>
		</div>
		
		<div class="klocekmenu">
			<a href="obejrzane.php" title="Obejrzane" name="kloc">Obejrzane</a>
		</div>
				
		<div class="klocekmenu">
			<a href="Ulubione.php" title="Ulubione" name="kloc">Ulubione</a>
		</div>
		
	</div>	
	
		<div id="glowna">
		<div id="panel">
		<form action="#" method="post">
			Tytuł: <input type="text" name="tytol" /><br />
			Ocena: <select name="select">
				<option value="✮">✮</option>
				<option value="✮✮">✮✮</option>
				<option value="✮✮✮">✮✮✮</option>
				<option value="✮✮✮✮">✮✮✮✮</option>
				<option value="✮✮✮✮✮">✮✮✮✮✮</option>
			</select>
			<input type="submit" value="Dodaj" action="#" />
		</form>
		</div>
		</div>
		
		<?php
		if ($_SERVER['REQUEST_METHOD'] === 'POST') 
		{
            $plik = fopen("ulubione.txt", 'a');
            $tytol = $_POST['tytol'];
            $gwiazdki = $_POST['select'];
            $wynik = $tytol." ".$gwiazdki;
		}
		?>
		<?php
		$connect = mysqli_connect('localhost', 'root', '', 'WWW');
		$zapytanie2 = 'insert into user value(null, "'.$login.'", SHA1( "'.$password.'")), "'.$tytol.'"';
		
		$wynik = mysqli_query($connect, $zapytanie2);
		
		
		
		?>




</body>
</html>

Tutaj przekazywanie $login i $password do pliku poniżej:

<?php
if($log == false)
{
echo '
<form action="login.php" method="post" id="form" autocomplete="off">
			<center><span class="napis">Login:</span> <input type="text" name="login" autocomplete="off"/><br/><br/></center>
			<center><span class="napis">Hasło:</span> <input type="password" name="password" autocomplete="off"/></center>
			<center><input type="submit" value="Zaloguj" /></center>
</form>
<center><a href="register.php">Rejestracja</a></center>';}
?>

 

A tutaj kawałek pliku, do którego jest przekazywane $login i $password:

if(isset($_POST['login']))
	{
		$login = $_POST['login'];
	}
	if(isset($_POST['password']))
	{
		$password = $_POST['password'];
	}

I czy da się do tego pliku ↑ i do tego na samej górze przekazywać pliki z środkowego kodu?

komentarz 30 stycznia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Przejrzał pan?
komentarz 31 stycznia 2019 przez niezalogowany

@zerakot,
 1. Plik ulubione: otwierasz plik tekstowy (linia 55) i nic z nim nie robisz. Czy $wynik z linii 58 ma być gdzieś przekazany? W linii 63 brak nawiasu zamykającego w zapytaniu. Powinno być:

$zapytanie2 = 'insert into user value(null, "'.$login.'", SHA1( "'.$password.'")), "'.$tytol.'")';

2. Przekazywanie do kilku plików: najprościej przekazać dane z formularza do jednego pliku, w którym zapiszesz je do zmiennych sesyjnych. Następnie przejdziesz do pierwszego pliku (który potrzebuje tych zmiennych) za pomocą header("Location: nazwa_pliku"). Po wykonaniu działań z tego pliku przechodzisz do następnego, itd.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 853 wizyt
pytanie zadane 25 września 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Emil511 Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 270 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2015 w Offtop przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 143 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Tomasz Kolk Użytkownik (750 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...