• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed urllib3 - Pobieranie plików (.zip, .exe)

0 głosów
54 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia w Python, Django przez Kuba Jakubowski Gaduła (3,180 p.)
zamknięte 29 stycznia przez Kuba Jakubowski

Witam, próbuję pobrać plik .zip z serwera. Napisałem taki kod: 

import urllib3

URL = 'http://localhost/archiwum.zip'

try:
    http = urllib3.PoolManager()

    response = http.request('GET', URL)

    with open('downloaded.zip', 'wb') as f:
        f.write(response.data)
except:
    print('Mission failed.')

Otwieram ten skrypt. Żadnych błędów. Jednak kiedy próbuję otworzyć pobrane archiwum otrzymuję błąd.

Screen z właściwościami obu plików:

(pobrany plik z lewej strony)

Co robię nie tak? Proszę o pomoc.

PS. Zależy mi na użyciu urllib3 i Python 3

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany. LIterówka.
komentarz 29 stycznia przez adrian17 Mędrzec (199,920 p.)
-  u mnie działa.

- na pewno "http://localhost/archiwum.zip" nie daje jakiegoś 404? Może 1053 bajty to długość komunikatu o błędzie? Zajrzyj do zawartości pobranych danych.

- dlaczego koniecznie chcesz używać urllib3? To bardziej niskopoziomowa biblioteka, standardowo większość osób używa jednak `requests`. Tak szczerze to pierwszy raz słyszę, żeby ktoś stosował urllib3 bezpośrednio.
komentarz 29 stycznia przez Kuba Jakubowski Gaduła (3,180 p.)

Rzeczywiście, to była literówka. Mogłem to sprawdzić. Dzięki za pomoc. urllib3 chciałem użyć ponieważ używałem jej w całym projekcie i chciałem uniknąć posiadania dwóch bibliotek służących do tego samego. Mam zamiar używać właśnie requests w następnych projektach, bo wydaje się łatwiejsze.

komentarz 29 stycznia przez Kuba Jakubowski Gaduła (3,180 p.)
Ciekawi mnie jeszcze dlaczego w obu przypadkach rozmiar na dysku wynosi tyle samo?
1
komentarz 29 stycznia przez adrian17 Mędrzec (199,920 p.)
requests jest łatwiejsze i używa urllib3 pod spodem ;)
komentarz 29 stycznia przez adrian17 Mędrzec (199,920 p.)

Ciekawi mnie jeszcze dlaczego w obu przypadkach rozmiar na dysku wynosi tyle samo?

Bo system przechowując plik na dysku potrzebuje cały 4096-bajtowy sektor dysku, nawet jeśli plik ma tylko 1053 bajty.

komentarz 29 stycznia przez Kuba Jakubowski Gaduła (3,180 p.)
Ciekawe, muszę poczytać trochę o tym jak przechowywane są pliki.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 57 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez rogi Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 26 wizyt
pytanie zadane 27 maja w C# i .NET przez poczatkujacy_pr Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 72 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w PHP, Symfony, Zend przez sobi94 Początkujący (270 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o odpowiedni tytuł, kategorię oraz tagi.Tagi

66,513 zapytań

113,278 odpowiedzi

239,908 komentarzy

46,647 pasjonatów

Przeglądających: 206
Pasjonatów: 20 Gości: 186

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...