• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed urllib3 - Pobieranie plików (.zip, .exe)

0 głosów
41 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia w Python, Django przez Kuba Jakubowski Bywalec (2,970 p.)
zamknięte 29 stycznia przez Kuba Jakubowski

Witam, próbuję pobrać plik .zip z serwera. Napisałem taki kod: 

import urllib3

URL = 'http://localhost/archiwum.zip'

try:
    http = urllib3.PoolManager()

    response = http.request('GET', URL)

    with open('downloaded.zip', 'wb') as f:
        f.write(response.data)
except:
    print('Mission failed.')

Otwieram ten skrypt. Żadnych błędów. Jednak kiedy próbuję otworzyć pobrane archiwum otrzymuję błąd.

Screen z właściwościami obu plików:

(pobrany plik z lewej strony)

Co robię nie tak? Proszę o pomoc.

PS. Zależy mi na użyciu urllib3 i Python 3

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany. LIterówka.
komentarz 29 stycznia przez adrian17 Mędrzec (178,160 p.)
-  u mnie działa.

- na pewno "http://localhost/archiwum.zip" nie daje jakiegoś 404? Może 1053 bajty to długość komunikatu o błędzie? Zajrzyj do zawartości pobranych danych.

- dlaczego koniecznie chcesz używać urllib3? To bardziej niskopoziomowa biblioteka, standardowo większość osób używa jednak `requests`. Tak szczerze to pierwszy raz słyszę, żeby ktoś stosował urllib3 bezpośrednio.
komentarz 29 stycznia przez Kuba Jakubowski Bywalec (2,970 p.)

Rzeczywiście, to była literówka. Mogłem to sprawdzić. Dzięki za pomoc. urllib3 chciałem użyć ponieważ używałem jej w całym projekcie i chciałem uniknąć posiadania dwóch bibliotek służących do tego samego. Mam zamiar używać właśnie requests w następnych projektach, bo wydaje się łatwiejsze.

komentarz 29 stycznia przez Kuba Jakubowski Bywalec (2,970 p.)
Ciekawi mnie jeszcze dlaczego w obu przypadkach rozmiar na dysku wynosi tyle samo?
1
komentarz 29 stycznia przez adrian17 Mędrzec (178,160 p.)
requests jest łatwiejsze i używa urllib3 pod spodem ;)
komentarz 29 stycznia przez adrian17 Mędrzec (178,160 p.)

Ciekawi mnie jeszcze dlaczego w obu przypadkach rozmiar na dysku wynosi tyle samo?

Bo system przechowując plik na dysku potrzebuje cały 4096-bajtowy sektor dysku, nawet jeśli plik ma tylko 1053 bajty.

komentarz 29 stycznia przez Kuba Jakubowski Bywalec (2,970 p.)
Ciekawe, muszę poczytać trochę o tym jak przechowywane są pliki.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 45 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez rogi Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 68 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w PHP, Symfony, Zend przez sobi94 Początkujący (270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 75 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2017 w PHP, Symfony, Zend przez sapero Gaduła (3,570 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o poprawną pisownię i czytelne formatowanie tekstu.Kompozycja

63,166 zapytań

109,403 odpowiedzi

228,554 komentarzy

42,677 pasjonatów

Przeglądających: 78
Pasjonatów: 5 Gości: 73

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...